Informací ČTÚ o vypořádání připomínek k aukci se dnes zabývala vláda, která k ní ale nakonec nepřijala žádné usnesení. Premiér Jiří Rusnok připomněl, že materiál vláda zdědila po předchozím kabinetu. „Obdrželi jsme informaci o záměru vyhlásit znovu aukci. Záměrem bylo přijmout usnesení, že vláda materiál vzala na vědomí. Pro bylo sedm ministrů, potřeba jich bylo osm. Nic to ale nemění na tom, že ČTÚ má pravomoci na to, aby se konalo," uvedl.

Chystané podmínky aukce po vypořádání připomínek kritizovali současní mobilní operátoři Telefónica, T-Mobile i Vodafone. Vadí jim zejména vyčlenění části pásma pro nového operátora, nastavení cen i povinnost nabídnout nové firmě národní roaming v jejich stávajících sítích GSM a 3G. O své účasti v aukci chtějí rozhodnout na základě finální podoby podmínek. Nevylučují jejich napadení soudní cestou kvůli domnělé nedovolené podpoře pro čtvrtého operátora. ČTÚ otázku nedovolené podpory opakovaně ladil s Evropskou komisí.

Čtvrtým mobilním operátorem se chce stát finanční skupina PPF, která se účastnila již minulé neúspěšné aukce. Ta se kvůli špatně nastaveným podmínkám protahovala a ceny nereálně rostly, proto ji úřad zastavil. Možným zájemcem je i tuzemská telekomunikační skupina Dial Telecom, která ale úřad požádala o odložení termínu pro přijímání nabídek na účast v soutěži do konce září.

Předběžný harmonogram přitom počítá s příjmem přihlášek do poloviny září, samotné přihazování na jednotlivé kmitočtové bloky by pak mohlo začít na konci října. Státní rozpočet počítá s příjmem z aukce zhruba sedm miliard Kč až v příštím roce. Souhrnná vyvolávací cena má být 8,75 miliardy Kč.

LTE umožňuje několikanásobně rychlejší připojení k internetu proti stávajícím sítím 3G. Operátoři již první lokální LTE sítě zprovoznili například v části Prahy, Mladé Boleslavi nebo Karlových Varech. Maximální rychlost se pohybuje kolem 100 Mbit/s.