Významným důvodem pro udělení výpovědi jsou různé pletichy a nekalé chování zaměstnanců, zejména těch, kteří mají oficiální přístup k chráněným firemním informacím.

Pokud vás láká vidina osobního prospěchu a přemýšlíte, že vynesete ven citlivé podnikové informace, raději podobné myšlenky ihned zapuďte.

„Strategické informace jsou například podrobnosti o tendrech, možná pomohou konkurenci, ale rozhodně ne vám. Dříve nebo později se na vaše chování přijde a následkem bude rychlé rozvázání pracovního poměru,“ varují odborníci.

Můžete si pohoršit i tím, že se celá věc dostane až k soudu, protože se jedná o závažné poškození zájmů firmy.

„Navíc může vyjít najevo, že jste opakovaně nakládali s citlivými firemními daty, k čemuž jste neměli ze své pracovní pozice oprávnění i za toto jednání vás může zaměstnavatel potrestat.

Porušení léčebného režimu

Dalším důvodem pro rozvázání pracovního poměru je porušení léčebného režimu.

Dejte si pozor na některé novinky, které jsou v platnosti od letošního ledna. Jednou z nich je možnost propuštění zaměstnance za porušení léčebného režimu v době prvních 21 kalendářních dní pracovní neschopnosti.

Zatímco loni hrozila za tento přečin maximálně dvacetitisícová pokuta a neproplacená nemocenská, nyní můžete přijít nejen o práci, ale také o odstupné.

Internet v pracovní době

Ožehavým tématem je také surfování zaměstnanců na internetu v pracovní době. Zákoník práce tyto aktivity výslovně neupravuje, ale i tak hrozí nebezpečí.

Třeba kvůli tomu, že bez souhlasu firmy užíváte pro osobní potřebu výpočetní techniku, telekomunikační zařízení a další pracovní prostředky, což už zákoník práce řeší.

Hrozícím konfliktům v této oblasti se proto raději vyhněte. Mimo jiné i tím, že budete dodržovat interní firemní směrnice vytvořené pro tuto oblast.

Je třeba brát v potaz i to, že zaměstnavatel může kontrolovat dobu, kterou strávíte surfováním či hraním her nebo sledovat webové stránky, které navštěvujete.

O postihu za toto chování pak rozhodně nadřízený podle vlastního uvážení.

Může udělit slovní napomenutí nebo snížení odměny, ale také zrušit pracovní poměr.

Laxní přístup nebo alkohol

I v době rostoucí nezaměstnanosti se najdou lidé, kteří si své práce neváží, plní pouze takové úkoly, které se jim zdají přijatelné a nevyžadují velké pracovní vypětí. Chodí soustavně pozdě do zaměstnání a k práci mají vyloženě laxní přístup.

Vrcholem jsou pak opakované delikty jako užívání alkoholu na pracovišti nebo komerční ztráty, které plynou z neplnění pracovních povinností.

Jestliže se poznáváte, dejte si pozor. „Firmy totiž mají od ledna díky úpravě zákoníku práce volnější ruce pro výpověď problematickým zaměstnancům. Nově totiž přišly o povinnost písemně upozorňovat tyto hříšníky na odstranění nedostatků a dávat jim čas na nápravu,“ uzavírají odborníci na problematiku trhu práce.