Spory obou firem se týkají hlavně ceny a dodávek uhlí. Podle dohody bude například předčasně ukončena smlouva na dodávky uhlí z Czech Coalu pro Elektrárny Opatovice patřící EPH. Mluvčí EPH Daniel Častvaj už dříve uvedl, že opatovický výrobce elektřiny a tepla bude od letoška spalovat uhlí ze Severočeských dolů společnosti ČEZ a z německých dolů Mibrag, které vlastní EPH. Severočeské doly dodají třetinu uhlí, Mibrag dvě třetiny, napsaly dnešní HN.

Mluvčí EPH Častvaj mimosoudní vyrovnání pro HN odmítl komentovat, nepopřel ho ale. Podobně se vyjádřil Tykačův mluvčí Jan Chudomel. "Jednání opravdu probíhala, ale máme gentlemanskou dohodu, že se k věci zatím nebudeme vyjadřovat," řekl Chudomel deníku. Soudní spory EPH a Czech Coalu se vedle kontraktu na dodávky uhlí pro Elektrárny Opatovice týkaly také třeba teplárny v Komořanech na Mostecku.

Prodej svého podílu v EPH v prosinci oznámila skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. PPF vlastní v EPH podíl 44,44 procenta, Křetínský má 18,52 procenta a dalších 37,05 procenta drží skupina J&T. Za svůj podíl by měla PPF dostat zhruba 1,1 miliardy eur (asi 30 miliard Kč).