"Pro letošní rok očekáváme další zvýšený zájem ze strany čínských turistů, mimo jiné by se letos naplno měl projevit efekt zavedení přímé letecké linky Praha-Peking," řekla ČTK ředitelka Institutu turismu agentury CzechTourism Markéta Vogelová.

Naprostá většina Číňanů do ČR přijíždí z některé z evropských zemí. Počet pasažérů mezi letištěm v Praze a Čínou dosáhl loni 50.000, meziročně tak došlo k nárůstu o 46 procent. Z pohledu objemu cestujících je největší zájem o Šanghaj (22.300 cestujících), Peking (18.800 cestujících) a Kanton (2900 cestujících). Podíl dle místa začátku cesty mezi Čínou a Prahou je 56 procent v Číně a 43 procent v ČR.

Počet návštěvníků z Číny se za tři roky téměř zdvojnásobil, což představovalo mezi národnostmi v příjezdové turistice jednu z nejvyšších dynamik spolu s Indií a Koreou. Podíl Číňanů na celkovém počtu návštěvníků ze zahraničí loni dosáhl 3,4 procenta.

Číňané se v ČR ale zdrží jen velmi krátkou dobu, v průměru zde stráví 1,66 nocí. "Tato skutečnost odsouvá Čínu z hlediska významu pro tuzemský cestovní ruch mezi národnostmi až na dvanácté místo," uvedl ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek. Před Čínou se drží z mimoevropských národů např. i Izraelci, kterých sice přijíždí méně, ale tráví v Česku víc než dvojnásobek času.

Sezónnost

"Jinou charakteristikou příjezdové turistiky z Číny je značná sezónnost. Nejenže Číňané téměř necestují v lednu, na který připadají tamní tradiční svátky. Jejich cesty se navíc koncentrují do letních měsíců, kdy bývají tuzemská ubytovací zařízení tak jako tak nejnaplněnější," dodal Sobíšek. Tyto skutečnosti podle něj naznačují, že se Číňané adekvátní náhradou za ruské turisty v příjezdové turistice hned tak nestanou.

Roste ale jejich význam pro tuzemský maloobchod. Čínští turisté v Česku loni poprvé utratili ze zahraničních návštěvníků ze zemí mimo EU nejvíc. Jejich podíl na útratách turistů ze států mimo unii v tuzemských obchodech loni stoupl na 25 procent, roce 2014 to bylo 14 procent. Podíl Rusů, kteří ještě předloni žebříček vedli, naopak klesl na 24 procent z předloňských 44 procent. Vyplývá to z nedávno zveřejněných údajů společnosti Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zprostředkovává vracení DPH. Z hlediska průměrné hodnoty nákupu jsou Číňané na žebříčku třetí s částkou 19.712 korun.

Do Číny z Prahy zatím létá jedna linka, další dvě se připravují. Loni v září spustil přímé letecké spojení mezi Prahou a Pekingem dopravce Hainan Airlines. Jedná se také o pravidelném spojení Prahy s Čcheng-tu, hlavním městem čínské provincie Sečuán. Čínská letecká společnost China Eastern Airlines odložila plánované zahájení linky mezi Prahou a čínskou Šanghají na konec června.