Spory silničářů s farmářkou Ludmilou Havránkovou z Hradce Králové, která licituje o cenu pozemků potřebných pro dostavbu posledního kilometru dálnice D11 do města, začaly psát další dějství.

Konec 15leté epopeje je tak stále v nedohlednu. Namísto dohody, která byla na podzim na spadnutí, je opět ve hře vyvlastnění farmářky. Ovšem to by znamenalo další zdržení dokončení dálnice.

Původní velkorysá dohoda, že Havránková dostane za 13 hektarů polí pod dálnicí 250 hektarů jiných polí, se totiž nelíbí vládě. Ta teď dohodu dostala na stůl. Vymínila si právo o ní rozhodnout právě kvůli vysoce nadstandardní dohodě s farmářkou. Mohl by z ní totiž být pořádný precedens pro další podobné spory.

„Na stole je nově varianta, že Havránková by dostala jen stejnou výměru polí a zbytek do hodnoty domluvených 250 hektarů jí byl proplacen. Šlo by zhruba o 50 milionů korun,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Padesát milionů je zhruba tabulková cena dotyčných 240 hektarů. Pro stát může být ovšem finanční dohoda zajímavější než ztráta úrodné zemědělské půdy.

Ovšem v případě, že by na tuto kmožnost Havránková nepřistoupila, spoléhá se stát na urychlené přijetí novely vyvlastňovacího zákona.

Havránková s novináři už delší dobu nekomunikuje, její právník Pavel Černohous je ale z nových požadavků vlády rozladěn.
Jen ne precedens

„Nikdo nás o variantě finančního doplatku neinformoval. Připadá mě to jako nátlaková akce, jak nás zastrašit. Náměstek ministra dopravy Hodač paní Havránkové dokonce telefonoval, že bude vyvlastněna, ať se pak soudí o náhradu zpětně,“ uvedl Černohous.

Nechuť vlády přitoupit na velkorysou směnu pozemků má jeden podstattný důvod. Byl by to návod pro obstrukce jiných veřejně prospěšných staveb: zdržovat dohodu tak dlouho, až se pozemky překlasifikují ze zemědělských na stavební. V tom okamžiku totiž několikanásobně vylétne jejich cena. Hodnota 13 hektarů původně zemědělské, ale dnes již stavební parcely pod budoucí dálnicí D11 přesně odpovídá zmíněným 250 hektarům zemědělské půdy.

Nic na tom nemění, že na této stavební parcele letos Havránková bude moci opět – možná už naposledy – zasít.

„Podle návrhu novely vyvlastňovacího zákona by spory o pozemky neměly odkladný účinek na zahájení stavby. Cena parcel by se v řízení o náhradě pak nejspíš řídila cenou při začátku stavby,“ dodal Hanzelka.

Vláda bude o dohodě s Havránkovou jednat v dubnu.

Silnice v okolí se staví, stojí jen D11

V Opatovicích nad Labem, pouhé tři kilometry od Libišan, přes které vede provizorní sjezd z nedokončené dálnice D11, se staví největší dálniční křižovatka v Česku. Bude mít tři patra a dosáhne výšky 12 metrů. Ale dokončení chybějícího kilometru dálnice D11 před Hradcem je stále v nedohlednu. Na konci roku však bude otevřen nový sjezd v Praskačce, čímž si obyvatelé Libišan oddechnou.