Porota v odůvodnění uvedla, že si cení originality vašeho záměru. Jak jste se dostala k výrobě sýrů?
Když jsem poprvé ochutnala sýr vyrobený doma na sporáku, neváhala jsem ani sekundu. Tenkrát mě nelákalo podnikání, ale hnala mě touha po zdravých a chutných mléčných výrobcích. Dcerka nechtěla jíst sýry ani další mléčné výrobky z obchodu a já byla šťastná, že moje jí chutnaly. Postupně jsem zkoušela všechny dostupné recepty nejen na sýry, ale i na jogurt, tvaroh, dezerty a pomazánky. Mléčné výrobky se staly mým koníčkem, láskou a vášní.

Na facebookovém profilu uvádíte, že „Dančiny dobroty" budou rodinný podnik. Kdo tvoří tuto rodinu a patrně tedy i pracovní kolektiv?
Domnívám se, že bez podpory blízkých by uskutečnit můj nápad nešlo. V současnosti vyrábím v soukromém zkušebním provozu všechno sama, ale přítel mi hodně pomáhá se všemi pracemi okolo – i s hlídáním dětí.

Odkud budete brát suroviny na výrobu sýru?
Bydlím na vesnici a v dojírně máme automat na mléko, takže kravské mléko bude z místních zdrojů. Kozí mléko koupím od chovatelů v okolí. Máme sice velký dům, ale malý pozemek, takže vlastní farma nepřipadá v úvahu.

Výroba sýru je náročná i po hygienické stránce, v potravinářství jsou evropské předpisy přísné. Nebojíte se problémů s jejich dodržováním?
Momentálně vyrábím jen pro rodinu. I v domácích podmínkách se snažím naplnit všechny přísné požadavky, pro oficiální výrobu to však nestačí – provozovna musí být oddělena od domácnosti. Na vybudování prostor podle všech přísných hygienických podmínek v současnosti intenzivně pracuji.

Původním povoláním jste elektrotechnička. Doplnila jste si již znalosti i v oblasti výroby sýru?
Vzdělání potřebné k získání živnostenského oprávnění v potravinářství již mám. Absolvovala jsem dva rekvalifikační kurzy – mlékař a sýrař, ale zatím nemám provozovnu.

Plánujete výrobu bez konzervačních látek, ať už jde o korbáčiky, zrající sýry, nebo sýrové dezerty. Horujete pro biopotraviny?
Nepoužila bych přímo výraz, že pro biopotraviny horuji, ale ráda bych všem dětem, nejen svým, dopřála přírodní produkty. Vždy jde o otázku výběru. Snažím se děti inspirovat, aby věděly, co si vybrat. Stejný přístup budu prosazovat i v budoucí výrobě. Dávám přednosti chuti a čistotě.

Co znamená výroba sýru tradičním způsobem?
Tradiční způsob pro mě znamená především dodržování osvědčených postupů a nepoužívání chemických přísad. Nevidím důvod používat konzervační látky ani barviva.

Jak si představujete vlastní podnikatelskou budoucnost?
Plánuji vybudování rodinného podniku, který nabídkou mléčných výrobků uspokojí i nejnáročnější zákazníky. Mým snem je podnikání po boku mého přítele společně s dětmi. Vše samozřejmě ukáže čas, ale toužím po vytvoření místa plného pohody a zdraví, bez starostí o finance.

Co byste poradila lidem, kteří v současnosti rovněž uvažují o podnikatelské kariéře?
Netroufám si příliš radit, protože sama stojím opravdu teprve na začátku. Avšak všem, kteří si s touto myšlenkou pohrávají, bych doporučila, aby si představili „být na druhé straně". Odpovědět si na otázku, proč chtějí podnikat a ve kterém oboru? Věřím, že podnikání vedené srdcem má smysl
v jakémkoliv oboru.

Součástí výhry v Rozjezdech jsou i peníze v hotovosti, u vás jde o 200 000 korun. Prozradíte, kam je dáte?
Tyto prostředky se promění v zařízení sýrárny. Už se těším na nové pasterizační zařízení, které v mlékárenském oboru velice usnadňuje práci.

***
Dagmar Dušková
Narodila se v roce 1975 ve Svitavách. Absolvovala Fakultu sdělovací techniky a informatiky VUT v Brně. Žije v Červené Lhotě u Třebíče, kde bude i podnikat. Je matkou tří dětí.