Známku je třeba zakoupit už před hranicemi země. Pořídit si ji je možné i na čerpacích stanicích u dálnice či na různých platebních terminálech a kioscích. Podle Vomáčky ale nefungují dobře nebo se na nich tvoří fronty.

Doporučil proto, aby se řidiči před cestou na Slovensko do databáze zaregistrovali už doma. „Zatím víme, že se elektronické známky prodávají na hraničních přechodech, kde se prodávaly dříve dálniční známky. Dosud tam byl personál, který radil, jak nové známky pořídit. V současné době to ale pokulhává," řekl Radiožurnálu Vomáčka.

Lepší kontrola

Národní dálniční společnost SR bude poctivost řidičů sledovat pomocí kamer, které budou umístěny na různých objektech a rampách na dálnici. Po dálnicích budou také jezdit vozy vybavené speciálními kamerami. Dálniční společnost tvrdí, že takto bude schopna zkontrolovat denně až 90 procent automobilů.

Elektronickou známku je možné pořídit na webu www.eznamka.sk, přičemž cena zůstává stejná. Za roční známku řidiči zaplatí 50 eur, měsíční 14 a za desetidenní pak 10 eur (asi 270 korun). Při nákupu dálniční známky motorista zadává registrační značku auta a stát, kde byl vůz registrován. Při nákupu přes web nebo mobilní aplikaci dostane řidič na zadaný e-mail doklad o tom, že za známku zaplatil. Při nákupu na pobočce pak dostane doklad papírový.

Jestliže by řidič chtěl roční nebo měsíční známku, musí si od 1. ledna pořídit elektronickou verzi. Pokud se ale na Slovensko chystá ještě před koncem letošního roku, bude nadále tolerována nalepovací známka.

Přechod na elektronickou podobu dálniční známky Slováci vysvětlují úsporou nákladů a lepší kontrolou.