Chmelaři letos nečekají špatnou úrodu. Jestli se jim podaří chmel sklidit včas, bude i velmi kvalitní. Jenomže nastává otázka, kam s ním. Na světovém trhu je chmelu přebytek, takže bude obtížné jej udat. Nabízí se východní a jihovýchodní Asie, kde postupně stoupá spotřeba piva. Vietnamci dokonce považují pivo za nápoj číslo jedna.

„O chmel není zájem od loňského září,“ postěžoval si předseda Svazu pěstitelů chmele Bohumil Pázler. Letošní úroda sice nebude malá, ale výrazné přebytky pěstitelé očekávat nemohou. Přesto jim hrozí, že kvůli přetlaku na světovém trhu všechno neprodají.
Jako možné odbytiště se nabízí jihovýchodní Asie. „Ve Vietnamu je o českých chmel obrovský zájem,“ uvedl předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

Loni se z Česka vyvezlo 4310 tun zeleného zlata, což bylo o 166 tun více než v roce 2009. Nejvíce ho putovalo do Japonska a do Německa. Mezi deseti největšími dovozci českého chmele byl právě i Vietnam. „Současný odbyt je tam ale minimální,“ řekl Pázler s tím, že obchodníci zatím sondují situaci.

Nikdo se neozval

Jenomže Winter se domnívá, že se čeští exportéři málo snaží. Před třemi roky vietnamským pivovarníkům vypadla dodávka chmele z Austrálie a dostali se do potíží. Oslovili Wintera, aby zajistil dovoz z Česka. „Měli připravených deset milionů dolarů, ale nikdo se u nás nenašel,“ tvrdí předseda Česko-vietnamské společnosti.

Chybí mu také čeští zástupci na nejvýznamnějších vietnamských veletrzích. „Za 15 let nebyl nikdo,“ řekl Winter s tím, že pivo je v této asijské zemi nejoblíbenějším nápojem, přitom klimatické podmínky nedovolují, aby se chmel v této oblasti pěstoval.

Předseda Svazu pěstitelů chmele Pázler ovšem namítá, že čeští zemědělci se o vývoz chmele do tohoto koutu světa snaží. Problém vidí v tom, že pivovarnický průmysl se ve Vietnamu teprve rozvíjí, takže odbyt ještě není tak výrazný. Nicméně počítá s tím, že zájem o český chmel bude ve Vietnamu narůstat. Jen loni se do této země vyvezlo o 50 tun chmele více než v roce 2009.

Plány tuzemských pěstitelů by však mohla zhatit zahraniční konkurence. Také ona letos hlásí, že má hodně kvalitního chmele. Část z devadesátimilionového vietnamského trhu by pro sebe chtěli získat také Američané nebo Němci.

Číňané pijí málo

„Vietnam není jediná lokalita, která by nás zachránila. Je tam Indie a Čína. Číňané se však musí nejdřív naučit pít pivo. Je to sice země s největší výrobou piva na světě, ale v přepočtu na jednoho obyvatele je jejich spotřeba minimální,“ přiblížil Pázler.
Ve Vietnamu se nyní staví další pivovary. Pázel počítá, že v blízké budoucnosti by se odbyt českého chmele mohl zvýšit. „Mohlo by to být v horizontu tří až pěti let. Bude ale záležet, jak se budou snažit naši obchodníci,“ dodal.