Evropská komise loni v říjnu oznámila, že zahájila hloubkové vyšetřování daňové dohody mezi Amazonem a Lucemburskem, kde firma vykazuje nejvíce zisků ze svého podnikání v Evropě. Ujednání, které pochází z roku 2003, prý mohlo firmu nespravedlivě zvýhodnit tím, že mohla platit nižší daně než konkurenti.

Podrobnosti k případu Brusel zveřejnil dnes. V třiadvacetistránkovém dokumentu s datem 7. října stojí, že Lucembursko zřejmě poskytlo Amazonu nespravedlivé zvýhodnění. "Předběžný názor komise je ten, že daňové ujednání Lucemburska ve prospěch Amazonu z 5. listopadu 2003 představuje státní pomoc…a komise má v této fázi pochybnosti, pokud jde o soulad tohoto ujednání s vnitřním trhem," stojí v textu.

Vyšetřování je součástí širšího postupu Bruselu proti daňovým dohodám nadnárodních společností s jednotlivými státy EU. V případě Lucemburska vyvolala tato zkoumání otazníky nad bývalým dlouholetým ministerským předsedou Lucemburska, současným šéfem EK Jeanem-Claudem Junckerem a jeho roli v daňové politice této západoevropské země.

Dokument se zabývá strukturou fungování Amazonu v Evropě. Jako ústředí jeho evropských operací a jako provozovatel jeho evropských internetových stránek fungovala lucemburská společnost zvaná LuxOpCo. Ta podle komise shromažďovala příjmy z evropských webů Amazonu. Zároveň platila licenční poplatek lucemburské komanditní společnosti zvané Lux SCS, která v Lucembursku nemá povinnost odvádět daň z příjmů právnických osob.

Čistý obrat LuxOpCo byl v roce 2013 13,6 miliardy eur, což představovalo zhruba pětinu globálního prodeje firmy. Zmíněný licenční poplatek je přitom odpočitatelný z daní. "Kdyby byl (tento poplatek) přehnaný, nadměrně by to snížilo daň placenou Amazonem v Lucembursku tím, že by se přesunuly zisky na nezdaněný subjekt z hlediska zdanění podnikových příjmů," stojí také v textu komise. Ta mimo jiné podle agentury Reuters poznamenává, že Lucembursku trvalo pouhé dva týdny, konkrétně 11 pracovních dní, než daňové ujednání požadované Amazonem vyhodnotilo a přijalo.

Vyšetřování daňových dohod

Brusel vyšetřuje podobné dohody mezi Irskem a společností Apple, Nizozemskem a řetězcem kaváren Starbucks a mezi Lucemburskem a automobilkou Fiat. Nynější eurokomisařka pro hospodářskou soutěž, Dánka Margrethe Vestagerová chce dospět k rozhodnutí v těchto případech do druhého čtvrtletí. Příjemce nelegální státní pomoci musí obvykle vrátit tyto peníze danému státu.

Amazon uvedl, že žádný zvláštní daňový režim v Lucembursku neměl. Lucemburské ministerstvo financí uvedlo, že obvinění ze státní pomoci jsou v tomto případu neopodstatněná, napsal server BBC.