Vánoční sezona, nebo spíše poslední čtvrtletí je z hlediska objemu poskytnutých úvěrů tradičně nejsilnějším obdobím.

Banky uvádějí vzrůst poptávky v rozmezí deseti až třiceti procent. Největší zájem o úvěry je na přelomu listopadu a prosince. Češi celkově začínají řešit Vánoce později, hlavní vánoční sezona se přibližuje datu skutečných Vánoc. Reklamy na výhodné půjčky útočí ze všech stran a dle posledních údajů si v posledním čtvrtletí půjčí zhruba deset až sedmnáct procent z nás.

Lákadla nové doby

U spotřebitelských úvěrů samozřejmě banky nevyžadují od zájemců uvedení účelu úvěru, takže nelze jednoznačně říci, že žadatelé úvěrem financují dárky. Často se jedná o investici, která je spojená s výbavou domácnosti, což může být například bílá a černá elektronika, nábytek či zařízení bytu. Prostě pokrytí nákladnějších investic a nákup dražšího zboží dlouhodobé spotřeby.

Ne všichni zákazníci tedy utrácí za věci krátkodobé spotřeby. Pokud chcete úvěr do 30 tisíc, je třeba se nejdříve seznámit s nabídkou bank. Některé poskytují půjčky již od deseti tisíc korun, ale většina bank nabízí spotřebitelský úvěr až od 30 tisíc korun s minimální dobou splatnosti dvanáct měsíců. Pokud stojíte o menší půjčku, využijte spíše kreditní kartu.

Splatíte-li vypůjčenou částku včas ještě v bezúročném období (až 60 dnů), můžete úvěr čerpat zdarma a nezaplatíte ani korunu na úroku. Díky různým systémům slev, bonusů a věrnostních programů se dá s úvěrovou kartou znatelně ušetřit a to se hodí nejen před Vánoci při nakupování dárků.

Nakupování s kreditní kartou je velmi jednoduché a pohodlné, pozor však, aby nebylo také zrádné. Zboží se totiž platí až později. Pro všechny, kteří se rozhodnou pro půjčku, by měl být internet prvním místem návštěvy. Díky chytrým on-line srovnávačům si snadno uděláte přehled o nabídce a podmínkách bank porovnáte si jednotlivé produkty rychle na jednom místě a vyberete si ten nejvýhodnější úvěr či kreditní kartu. Chcete-li si užívat každý rok bezstarostné Vánoce bez splácení, připravila pro vás GE Money Bank novou Vánoční Expres půjčku. Za řádné a včasné splácení za vás každý rok zaplatí vánoční splátku jako dárek.

Srovnání podmínek

Máte-li už jeden úvěr, přemýšlejte nad refinancováním. Máte-li jich více, je tu možnost takzvané konsolidace. Pokud nemáte problémy se splácením z minulosti, je získání výhodnějších podmínek snadné.

Zlevnit se dá v podstatě jakákoliv půjčka neúčelová i účelová, kreditní karty, úvěr na auto nebo nová půjčka vzniklá sloučením několika starších půjček.

JIŘÍ PATÁK
Autor je ředitelem portálu www.chytryhonza.cz.