E-mail s podezřelým obsahem, který vyhodnotili jako podvodný, dostalo během letošního roku 74 procent Čechů. Více než 71 procent lidí pak již ze svého stolního PC muselo odstraňovat škodlivý program. U notebooků to byla téměř polovina uživatelů.

Jako riziko vnímá podvodné e-maily a kybernetické útoky i policie, která zaznamenává narůstající trestnou činnost v oblasti informačních technologií. „Pokud jde o počet kybernetických útoků, obecně nelze než konstatovat, že bude mít i nadále rostoucí tendenci," uvedl vedoucí odboru informační kriminality policejního prezidia Karel Kuchařík.

Škodlivý software směřuje i na mobilní zařízení s přístupem k internetu, ale většina uživatelů na to není připravena. Nejzranitelnější jsou chytré telefony a tablety, kde antivirové programy chrání v průměru jen polovinu z nich proti PC, kterých je chráněno 90 procent. U mobilních a snadněji přenositelných zařízení také roste pravděpodobnost ztráty či krádeže. O chytrý mobilní telefon již přišel každý pátý Čech.

„Reálnou a velmi nebezpečnou hrozbou se pro uživatele chytrých telefonů stávají i tzv. špionážní aplikace. Jde o druh škodlivého kódu, jehož prostřednictvím lze provádět špehování majitele, pořizovat snímky nebo videa a ty poté nahrávat na internet. Proto by uživatelé měli věnovat zvýšenou pozornost udělování povolení aplikacím, co smí a nesmí dělat," dodal výkonný ředitel Národního centra bezpečnějšího internetu Jiří Palyza.

Uživatelé v některých aktivitách využívají přenositelnější zařízení stejně často jako klasické počítače. „Týká se zejména přistupování k sociálním sítím, kde je tablet i mobil plnohodnotným médiem. Používá je k tomu zhruba šest z deseti uživatelů. Chytrý mobilní telefon nezaostává ani v hledisku schraňování PIN či dalších identifikátorů a přístupových hesel," doplnil Martin Vařbuchta z českého zastoupení Intelu. Mobilnější zařízení se dosud plně neprosadila ve využívání elektronického bankovnictví, kde je využívá přibližně jen každý pátý uživatel.