Podle předsedy Ústředního bramborářského svazu ČR Milana Chlana se úroda kvůli suchu proti běžnému roku propadne o 30 až 40 procent. "Poškození tam je, u řady odrůd již nemá co růst," řekl. S další predikcí chce počkat několik týdnů, pro brambory je podle něj důležité, aby spadlo aspoň 30 až 40 mm srážek. "A to v této době na většině území nespadlo," uvedl.

To potvrzuje mluvčí Agrární komory ČR Dana Večeřová. "Některé odrůdy brambor ukončily vegetaci skoro o šest týdnů dříve, než je obvyklé a ani nová vláha jim v současné době nepomůže. Se srážkami jim spíše hrozí 'zmlazování' a ztráta kvality hlíz, které již nyní mají zataženou slupku a nebudou tak dále růst," uvedla.

Chmelaři jsou naopak spokojeni, podle předsedy Svazu pěstitelů chmele ČR Luboše Hejdy je současný déšť darem z nebes. "Je to déšť k nezaplacení. Uvidíme, zda nepřišel o týden pozdě, zda voda dokáže ještě něco udělat. Ale to zjistíme až v září," řekl. Podle něj je ale už jisté, že letošní úroda dosáhne alespoň 4500 tun. Loni činila 6202 tun.

Déšť potěšil i vinaře, srážky se ale lokálně značně lišily. "V Brně od rána napršely asi tři milimetry, takže se to jenom tváří jako zamračené, ale nic nenapršelo," řekl prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray.

Například v největší vinařské obci Velké Bílovice napršelo 17 mm, což je podle podle spolku Velkobílovických vinařů pro víno optimální. "Pokud by spadlo 40 mm, už bychom měli problém. Dalo by se říci, že deště přišly za pět minut dvanáct, přesto se na vinné révě sucho promítne," řekl za spolek Stanislav Hrabal. Ten odhaduje škody i včetně poškození kroupami na 20 procent proti běžnému roku. "Nejedná se ale o kritickou situaci, s jistou ztrátou vždy počítáme a fanoušci vína se tak nemusí ničeho bát, spíše se už mohou začít těšit na burčák, dodal Hrabal.

Sadům se deště spíše vyhnuly

Ovocnářům deště zatím příliš nepomohly, problémem letošní úrody by mohl být i vizuální stav a velikost jablek. "Pokud nám nedorostou do velikosti, jakou požaduje trh, tak skončí na zpracování za 20 procent ceny. Můžeme mít průměrnou úrodu a budeme mít třetinové tržby," řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Podle něj se zatím deště sadům spíše vyhnuly, čeká proto na další dny. Aby byla úroda kvalitní, mělo by pršet v dalších dnech často, dodal.

Vláha by mohla pomoci pícninám a částečně i kukuřici, kterou již podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy začali někteří zemědělci sklízet.

Všichni se ale shodují, že je třeba vyvážených a pozvolných srážek. "Přívalové deště by mohly především poškodit svrchní vrstvu ornice, která je vyprahlá a vodu nedokáže v tomto stavu dost dobře přijímat," řekla Večeřová.

Meteorologové dnes varovali před intenzivními dešti, které budou do středy postupovat Českem.