Internet. Modla i zaklínadlo, prostředek zábavy i pracovní nástroj, součást života. Ale také možný zdroj nebezpečí. Pro podnikatele, pokud se stanou obětí počítačových kriminálních živlů, pro důchodce, kteří se k moderní technice stavějí možná až příliš důvěřivě, a pochopitelně pro děti, které jsou v tomto ohledu často lehkomyslné.

Sbohem, čtení knih

Podle sociologických výzkumů je aktivní využívání mobilů, internetu a sociálních sítí u mladé generace jednou z nejčastějších forem trávení volného času. Ne tedy sport, čtení knih, hra v přírodě. Mladá generace je v tomto ohledu technicky velmi zdatná a svými schopnostmi hravě předčí rodiče i prarodiče.

Co ovšem mladé generaci zcela chybí, je dostatek životních zkušeností, díky kterým by se v prostředí sociálních sítí chovala zodpovědněji. A právě o tyto zkušenosti by se zástupci starší generace mohli dělit s mládeží a od ní se naopak přiučit mnohému ze světa digitálních technologií.

Ze statistik vyplývá, že více než polovina dětí v České republice má už profil na sociálních sítích, přičemž třináct procent z nich jsou děti mladší třinácti let. Počet dětí využívajících internet je ještě daleko vyšší.

V žádném případě však tento vývoj není specifikem České republiky. Jde o jev překračující hranice států i světadílů a snad můžeme říct přímo, že je to fenomén civilizační. I proto se zrodila iniciativa mezinárodní sítě Insafe upozornit na tuto problematiku vyhlášením celosvětového Dne bezpečnějšího internetu, který se každoročně koná začátkem února.

Ten letošní měl motto „Objevujte digitální svět spolu… bezpečně“, přičemž se k němu připojilo i české Národní centrum bezpečnějšího internetu.

Cílem je rodina

Organizátoři akce míří především do prostředí rodin, avšak současně varují před přeceňováním technických hledisek: technologie, které chrání děti na internetu před nevhodným obsahem, nemohou zabránit všem druhům rizika. „Důležitá je zejména kontrola rodičů. I proto jsme na našich webových stránkách zpřístupnili rady rodičům, které jim mohou být vodítkem, jak zajistit, aby používání internetu a mobilního telefonu bylo co nejbezpečnější,“ uvedl k tomu člen představenstva společnosti Telefónica Czech Republic Jakub Chytil.

„Bezpečné brouzdání virtuálními silnicemi internetu je možné jen tehdy, když uživatelé znají pravidla. Důležitější než hašení již vzniklých problémů je naučit se předcházet jim a znát nástroje, které pomohou snadno nastavit bezpečné prostředí. V našem Centru bezpečnosti pro rodiče a děti najdou uživatelé všech generací důležité informace a nástroje pod jednou střechou,“ říká Eva Martinicová, manažerka české pobočky Google.

Za pravdu jí ostatně dávají i závěry výzkumu, který v minulém roce zorganizovala Londýnská škola ekonomie a politických věd pod názvem „Děti online“. Vyplynulo z něho, že rodiče by se měli aktivně zapojovat do diskusí s dětmi, mluvit s nimi o internetu a občas být při tom, když jsou děti připojené.

Autoři analyzovali odpovědi 25 tisíc dětí a rodičů z 25 evropských zemí. Z dotázaných rodičů 89 procent odpovědělo, že dětem určuje pravidla zveřejňování osobních údajů na internetu. 59 procent pak zůstává nablízku, když jsou děti online, a 82 procent potvrdilo, že o internetu s dětmi mluví. Jen desetina dospělých uvedla, že se o takové věci nezajímá.

Další informace k této tematice včetně pravidel vyhlášené soutěže o ceny najdete na adrese www.saferinternetday.cz nebo www.bezpecne-online.cz.