Fúze se má uskutečnit formou výměny akcií. Současní akcionáři Deutsche Börse by ve sloučené skupině měli získat podíl 54,4 procenta, akcionáři LSE zbývajících 45,6 procenta. Do čela skupiny se má postavit současný šéf Deutsche Börse Carsten Kengeter.

Součástí společnosti LSE je rovněž italská Borsa Italiana. "Kombinace Londýna, Frankfurtu a Milána vytvoří platformu pro financování a podporu růstu evropských podniků. Bude rovněž představovat atraktivní nabídku pro asijské a americké společnosti usilující o získání přístupu k investorům a kapitálu," uvedly Deutsche Börse a LSE.

Firmy předpokládají, že spojení aktivit přinese roční úsporu 450 milionů eur (12 miliard Kč). Deutsche Börse o fúzi s LSE usilovala už dříve, poslední pokus vzdala v roce 2005 kvůli tlaku ze strany svých akcionářů, kteří se obávali vysokých nákladů transakce.

Nynější dohodu o fúzi by mohly ohrozit mimo jiné konkurenční nabídky na převzetí LSE. Začátkem března signalizovala zájem o LSE společnost Intercontinental Exchange (ICE), která je majitelem newyorské akciové burzy NYSE.

"Plánovaná fúze by měla u regulátora bez problémů projít. Obě skupiny získají výrazné úspory nákladů díky propojení systémů a požadavků. Tím by se měl celkově zvýšit ‎počet členů na burzách, objemy obchodů, likvidita a investiční možnosti pro investory. Spojením vznikne subjekt s celkovým podílem téměř 65 procent tržní kapitalizace trhů v EU. Subjekt tak bude největší v Evropě a na světě druhý největší po newyorské NYSE," řekl analytik společnosti Colosseum František Bostl.

Integrace kapitálového trhu je podle něj jednou z priorit Evropské komise v rámci aktivního plánu Unie kapitálových trhů. EU chce posílením ‎trhu pomoci ekonomice, zaměstnanosti a financování malých a středních podniků. "Fúze burz není v Evropě nic neobvyklého. Součástí burzovní skupiny je i pražská burza, kterou vlastní středoevropská skupina CEESEG," poznamenal Bostl.