"Vyzvali jsme asi 11 000 zaměstnanců, aby se k dnešní stávce připojili," řekl zástupce odborové organizace ver.di Ado Wilhelm. Stávka ochromí především činnost telefonních center, dotkne se však i technické podpory a instalace kabelů po celém Německu. Vedení Deutsche Telekomu rozlítilo odboráře nápadem přesunout asi 50 000 zaměstnanců ztrátové divize T-Com, která se specializuje na pevné linky, do jiných součástí skupiny. Šlo by ale převážně o hůře placená místa.

Odboráři jsou podle Wilhelma připraveni stávkovat dlouho, časový horizont ale neupřesnil. V divizi T-Com pracuje přes 80 000 lidí, takže změny by se dotkly většiny z nich. Celkově měl Deutsche Telekom na konci prvního čtvrtletí více než 247 000 zaměstnanců. Odbory proti plánovaným změnám protestují už delší dobu, zatím ale pouze krátce přerušovaly práci, takže Deutsche Telekom zatím žádné vážné škody v této souvislosti nezaznamenal. Problémy si však podle mluvčího nepřipouští ani teď.

"S krátkými odstávkami už se potýkáme několik týdnů, takže víme, co máme očekávat," řekl mluvčí firmy. Management se s odboráři snažil dohodnout na kompromisním řešení, ani pět kol jednání však nepřineslo výsledek. Firma z plánu nechce mnoho slevit, protože pokud nesníží náklady, nebude stačit na konkurenci, tvrdí její vedení.