Společnost vyplatí každému z 56 současných a bývalých zaměstnanců, kteří byli obětmi sexuálního obtěžování, kompenzaci ve výši 34 tisíc dolarů, v přepočtu více než 750 tisíc korun. Odškodné za diskriminaci na pracovišti ve výši 11 tisíc dolarů (přes 240 tisíc korun) obdrží dalších 485 pracovníků.

Nespokojení taxikáři opět protestovali proti službám typu Uber 1. března na pražském Strahově.
Služba Taxify expanduje z Prahy, Brno však vynechala. Uber zůstává v metropoli

Žalobu na společnost podala v říjnu minulého roku dvojice latinskoamerických inženýrek, které podle svých právních zástupců nedostávaly zaplaceno stejně, jako mužští kolegové bílé pleti. Kvůli svému pohlaví a etnické příslušnosti čelily podle BBC obě ženy obtěžování a nepřátelskému pracovnímu prostředí. 

Dohodu potvrdí kalifornský soud

Předtím, než dojde k vyplacení odškodného, však musí dohodu potvrdit soud. Účastníci řízení navíc mají nárok na odvolání, od nějž ale podle BBC ustoupili. Společnost Uber uvedla, že s návrhem žalující strany souhlasí a požadované částky jsou „férové, rozumné a adekvátní“.

„Naše právní kancelář je spokojená, že proces probíhá podle plánu,“ uvedl podle BBC advokát zaměstnanců Jahan Sagafi. „Po ukončení případu budeme další tři roky sledovat, zda se situace ve společnosti oblasti přístupu k zaměstnancům zlepší.“

Pražší taxikáři místo protestu přijeli na úřad vlády jednat s premiérem Andrejem Babišem.
Dobrý pocit, ke spokojenosti daleko. Taxikáři místo protestu jednali s Babišem

Uber kromě žaloby zaměstnanců čelí také vyšetřování ze strany amerických úřadů. Důvodem je znovu genderová diskriminace. Minulý měsíc rezignovala na svou funkci ředitelka personálního oddělení spoelčnosti Liane Hornseyová, která měla řešení podobných případů na starosti.

Soudní jednání, na kterém by mělo dojít k potvrzení dohody mezi společností a žalující stranou, se uskuteční v listopadu v americké Kalifornii.

Uber čelí kritice i v Česku

Obtěžování a diskriminace patří mezi nejčastější problémy, které musí vedení společnosti řešit. Nejsou však jediné. V minulosti firma ztratila licenci na provozování dopravních služeb v Londýně a čelila žalobě, podle které neoprávněně získala zdravotní záznamy ženy znásilněné v Indii jejím řidičem.

Emoce Uber vzbuzuje i u nás. Česká republika v současné době nemá zákony, které by regulovaly činnost společností jako je Uber či Taxify. V důsledku tak jejich řidiči provozují činnost odpovídající taxislužbě, aniž by museli dodržovat podmínky, které zákon stanovuje taxikářům.

Taxi. Ilustrační foto.
Soud začal řešit spor mezi taxikáři a společností Taxify