Německu, Rakousku, Belgii, Finsku, Nizozemsku a Lucembursku hrozí v rámci bezprecedentního hromadného snížení ratingových známek degradace o jeden stupeň, ostatním zemím, včetně Francie, dokonce o dva. Varování se netýká Řecka, jehož rating už je ve spekulativním pásmu, ani Kypru, jehož rating agentura začala prověřovat už dříve.

S&P přeřadila ratingy zemí eurozóny do režimu pozorování s negativním výhledem, a to kvůli systémovému tlaku, jemuž eurozóna čelí v souvislosti s dluhovou krizí. Tento tlak vytváří několik vzájemně provázaných faktorů: jednak trhy požadují vyšší rizikovou prémii u státních dluhopisů, než by odpovídalo ratingu zemí; dále mezi evropskými politiky panují rozpory ohledně řešení krize, a v neposlední řadě narůstá riziko hospodářské recese v eurozóně jako celku.

Pravděpodobnost, že celou eurozónu příští rok zasáhne hospodářský propad, je podle S&P kolem 40 procent. „Jsme toho názoru, že slabý pokrok, jehož ve snaze zabránit dalšímu šíření finanční krize evropští lídři prozatím dosáhli, může být odrazem strukturálních nedostatků v rozhodovacím procesu v zemích eurozóny a Evropské unie,“ píše se ve zprávě agentury.

Když snížení, tak patrně do tří měsíců

Na chystaný krok ratingové agentury jako první upozornil ekonomický list Financial Times. S&P známky sníží v případě, že revize úvěrových ratingů její experty nepřesvědčí, že si evropské země stále zaslouží hodnocení na současném stupni. Pokud by S&P ratingové známky opravdu snížila, patrně by to bylo do tří měsíců.

Mezi zeměmi, kterým hrozí snížení úvěrového ratingu, je i Slovensko, neboť i to je členem eurozóny. Země má nyní u S&P hlavní rating na stupni A plus. „Umístění ratingu Slovenska do režimu pozorování vyvolaly naše obavy z potenciálního dopadu, které na Slovensko mohou mít prohlubující se politické, finanční a měnové problémy v rámci Evropské hospodářské a měnové unie,“ uvedla agentura. Podobným zdůvodněním ale doprovodila zprávu k většině dalších zemí eurozóny.

Finanční trhy byly částečně připraveny na případné snížení ratingu Francie, i když i to by patrně způsobilo problémy. Málokdo ale čekal, že o nejvyšší rating AAA by mohlo přijít i Německo.

Akcie zamířily okamžitě dolů

Financial Times zprávu umístil na web až po skončení obchodování na evropských trzích. Evropské akcie už na ni proto nestačily reagovat. Akcie ve Spojených státech na základě zprávy na webu FT zamířily okamžitě dolů. Agentura zprávu oficiálně vydala až krátce po tom, co skončilo obchodování v New Yorku. Americké akcie tak ještě odepsaly velkou část zisků, které do té doby měly. Oslabilo také euro.

Režim pozorování s negativním výhledem znamená, že agentura zahájí proces revize ratingových známek. Zda je nutné ratingy snížit, to by měla agentura oznámit nejpozději do tří měsíců. Agentura podle FT vládám zmíněných šesti zemí oznámila, že revizi zahájí „co nejdříve“ po klíčovém summitu lídrů eurozóny, který bude na konci tohoto týdne.

Mikloš: Plán Německa a Francie by mohl snížení ratingu zabránit

Plán řešení evropské dluhové krize, který prosazují Německo a Francie, by mohl zabránit avizovanému snížení ratingu členských zemí eurozóny. Podle agentury Reuters to řekl slovenský ministr financí Ivan Mikloš. Reagoval tak na zprávu mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's, která přeřadila rating 15 zemí eurozóny do režimu pozorování s možností snížení. Hromadné snížení ratingových známek by bylo naprosto bezprecedentním krokem.

"Pokud bude ten návrh přijat, a já si myslím, že přijat bude, pak by to měl být dostatečný signál," řekl Mikloš k plánu zástupců Francie a Německa. V pondělí spolu jednali prezident Nicolas Sarkozy a kancléřka Angela Merkelová, kteří mimo jiné podporují centralizaci rozpočtů a chtějí prosadit změnu smlouvy o Evropské unii. Za klíčové však považují zpřísnění rozpočtové disciplíny.

Krok ratingové agentury je o to překvapivější, že přišel jen krátce po schůzce mezi Sarkozym a Merkelovou. S&P nicméně uvedla, že vyčká na konec týdne, kdy se má konat klíčový summit lídrů eurozóny. Výsledek summitu pak vezme v úvahu při revizi ratingových známek. Trhy byly do určité míry připraveny na to, že by o nejvyšší rating mohla přijít Francie, nikdo však nečekal, že by stejný osud mohl postihnout i Německo.
Západoevropské akcie po varování agentury S&P oslabují

Akcie na burzách v západní Evropě zahájily úterní obchodování poklesem, který byl reakcí na varování před snížením ratingu většiny členských zemí eurozóny včetně Německa. K bezprecedentnímu hromadnému snížení ratingových známek by mohla přistoupit agentura Standard & Poor's, která uvedla, že důvodů k takovému kroku spatřuje hned několik.

Panevropský index FTSEurofirst 300 zhruba hodinu po zahájení obchodování ztrácel asi 0,3 procenta a pohyboval se v blízkosti 990 bodů. Mírně tak vylepšil bilanci, protože těsně po zahájení ztrácel asi půl procenta. Indikátor nicméně umazal část vysokého zisku za poslední týden, kdy přidal 10,4 procenta.

S&P přeřadila do režimu pozorování s možností snížení rating hned 15 zemí eurozóny. V případě Německa by agentura mohla rating snížit o jeden stupeň, v případě Francie až o dva. Obě země přitom tvoří páteř eurozóny a finanční trhy na ně při řešení krize spoléhají.

"S&P všem připomíná, že problémy z eurozóny nezmizely, a že budou mít na ty země reálné dopady," poznamenal šéf obchodování v makléřské společnosti ETX Capital Joe Rundle. "Toto je realita, já si ale myslím, že trh všechny zisky z minulého týdne neodevzdá," řekl. Varování ratingové agentury podle něj může evropské činitele přinutit, aby konali.

Během úvodních minut obchodování ztrácely hlavně banky, jejichž akcie v poslední době výrazně kolísají. Souhrnný index Stoxx Europe 600 Euro Zone Banks oslaboval asi o 1,1 procenta.