„Je absurdní, že podle stávající legislativy mohou úřady vymáhat dlužné částky po ženě na mateřské, invalidním důchodci, a dokonce handicapovaných občanech, ale nemohou zakročit proti lidem, kteří nepracují, neplatí své závazky a pobírají ještě od státu pomoc v hmotné nouzi. Předkládaná novela by měla tento stav napravit,“ říká jedna z autorek, poslankyně Lenka Kohoutová (ODS).

Druhá autorka Ivana Řápková (ODS), bývalá starostka Chomutova a nynější poslankyně za Ústecký kraj, je známá svým tvrdým postupem vůči sociálně nepřizpůsobivým.

Z jejího pera pochází také návrh, který by umožňoval zákaz pobytu lidem, kteří se soustavně v obci dopouštějí přestupků, a přitom tam nemají trvalé bydliště.

Kdo pracuje, nezlobí

„Navrhovaná právní úprava bude důležitým legislativním nástrojem, který pomůže eliminovat páchání přestupků. Z kvalifikovaných odhadů vyplývá, že ten, kdo pobírá mzdu, páchá méně přestupků proti veřejnému pořádku než ten, kdo pobírá dávky,“ uvádějí autorky v důvodové zprávě k návrhu.

Změna by tedy vedla k větší vymahatelnosti dluhů. Dosud jsou totiž sociální dávky nedotknutelné. Dlužníci by si také při problémech se zaplacením peněz měli domluvit splátkový kalendář. „Postižená osoba nezůstane bez finančních prostředků, neboť může získat podporu z dalších dávek pomoci v hmotné nouzi a dále například dávky ze systému státní sociální podpory,“ vysvětlují autorky.

Sněmovna už jednou hlasování o novele odložila. To, zda nakonec vejde v platnost, zatím není jisté. Nelíbí se totiž opozici a připomínky zazněly i z řad koalice.

Má být možné zabavit kvůli dluhům příspěvek na živobytí?

Ivana Řápková (ODS), poslankyně za Ústecký kraj: ODS dlouhodobě prosazuje změny, které vyloučí nebo alespoň omezí cílené zneužívání sociálního systému. Novela zvýší kontrolu nad výplatou sociálních dávek a umožní postihovat chronické dlužníky, kteří obcím mnohdy dluží vysoké částky a přitom pobírají sociální dávky. Tito dlužníci tak do budoucna nebudou privilegováni oproti ostatním občanům, kteří své závazky plní. Již v koaliční smlouvě jsme se zavázali zpřísnit postoj k neplatičům nájemného a pořádkových pokut, a navrhli, aby bylo možné strhávat dluhy přímo ze sociálních dávek. Novela představuje průlom v přístupu k lidem, kteří využívají sociální systém, odmítají ale převzít odpovědnost za své závazky a řešit životní situaci.

Roman Sklenák (ČSSD), člen výboru pro sociální politiku PSP ČR: Novelu považuji za další z asociálních návrhů koaličních poslanců. Navrhuje, aby dávka v systému pomoci v hmotné nouzi, kterou je příspěvek na živobytí, mohla být exekuována tak, aby bylo příjemci dávky zachováno pouze existenční minimum. A v případě, že je příspěvek na živobytí posuzován pro více osob, ani to ne. Současně navrhuje, aby dohoda o srážkách mohla být sjednána bez omezení. Pokud by byla novela přijata, nejen, že by se zvedl vliv exekutorů, ale především by hrozilo bezprostřední riziko zvýšení kriminality v sociálně vyloučených oblastech. Je třeba se zaměřit na boj s lichvou, zpřístupnit veřejně prospěšné práce a přijmout taková opatření, aby se lidé nedostávali do dluhové pasti.

Koho se změny mohou dotknout