"Je to šíření poplašné zprávy," reagoval na tvrzení Portužáka vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Podle Portužáka řadě tepláren končí mezi lety 2009 až 2015 smlouvy s uhelnými firmami na dodávky hnědého uhlí. "Pokud budeme trvat na tom, že zásoby (hnědého uhlí) jsou nevytěžitelné, tak bude řada tepláren bez možnosti uzavřít nové smlouvy," uvedl. Na konci roku 2015 tak bude na dodávkách tepla přímo ohrožen milion obyvatel při vytápění bytové sféry a dalších řádově několik set tisíc v terciální sféře - školy, školky, úřady, služby, nemocnice, dodal.

Podle ředitele Teplárenského sdružení (TS) Miroslava Krejčů potenciální nebezpečí, že řada lidí bude v budoucnu mít problémy s dodávkami tepla, skutečně existuje. "Teplárny nemají dlouhodobé smlouvy na dodávky uhlí a stát dosud neřekl, jakým směrem se situace bude vyvíjet," sdělil ČTK.

Plyn by cenu tepla navýšil

V případě, že by uhlí například nahradil plyn, cena tepla by pak podle něj výrazně vzrostla. "Nejlepší cestu vidíme v prolomení limitů, aby uhlí pak bylo využito pro efektivní teplárenství, tedy v kombinaci výroby elektřiny a tepla," řekl Krejčů. Podle sdružení tvoří nyní teplo vyrobené spalováním hnědého uhlí 49 procent domácí tepelné produkce.

Zásoby hnědého uhlí podle dřívějšího vyjádření šéfa Teplárenského sdružení Alexeje Nováčka přitom dojdou dříve než se očekávalo, mezi roky 2020 až 2030.

Ekologové s tvrzením ministerského úředníka o ohrožení dodávek tepla ostře nesouhlasí. "České teplárenství lze dál rozvíjet bez prolomení limitů," míní vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský. Teplárny by postupně podle něj například měly přecházet na biomasu a stát by se měl také zaměřit více na zateplování domů, které zvýší energetickou účinnost tepelných zdrojů.

Koncepce obsahuje i zrušení limitů těžby uhlí

Otázka prolomení územních limitů je jedním z hlavních témat návrhu aktualizované Státní energetické koncepce, který bude zřejmě schvalovat vláda, která vzejde z nadcházejících voleb. Návrh aktualizace zpracovává záměry státu v energetice s výhledem do roku 2050. Koncepce obsahuje mimo jiné i zrušení územních limitů těžby uhlí.

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský již na konci března uvedl, že aktualizovaná Státní energetická koncepce navrhuje využití domácích zásob hnědého uhlí i za územními ekologickými limity s přednostním zajištěním dodávek pro české teplárenství. Na teplárnách podle něj závisí miliony lidí. Také ministerstvo životního prostředí má však proti tomuto bodu výhrady.