Družici vyvinuli experti z Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLU) ve spolupráci a českými firmami a univerzitami, na vývoji se podíleli i studenti z ČVUT v Praze a Západočeské univerzity v Plzni.

Z 80 % jde o český výrobek. Nanodružice ponese na palubě miniaturizovaný rentgenový dalekohled, nový kompozitní materiál pro stínění kosmické radiace a technologii pro měření koncentrace kyslíku v termosféře.

Dalekohled a kompozitní materiály

Například od dalekohledu si vědci slibují, že může v budoucnu posloužit pro astrofyzikální pozorování a výzkum atmosféry. Kompozitní materiál pro radiační stínění může v budoucnu zase sloužit pro konstrukční materiál družic, plášť kosmických lodí s lidskou posádkou nebo ke konstrukci obydlí při osídlení Měsíce nebo Marsu.

"My jsme přišli s konceptem jakési testovací družice, kde vlastně firmy, které mají zájem dostat se do dodávek velkého kosmického průmyslu, umístí své prototypy, materiály a podobné věci na tuto malou družici, která je nesrovnatelně levnější pro vlastní sestavení i výstřel," řekl ČTK generální ředitel VZLU Josef Kašpar.

Družice stála desítky milionů a do kosmu odstartuje z Ruska

Družice bude vyslána do vesmíru pravděpodobně z Ruska raketou Dněpr v rámci mezinárodního projektu QB50, který koordinuje Belgie. Mise potrvá nejméně rok.

"V průběhu roku chceme zjišťovat, jak se mění vlastnosti materiálů, protože experimenty na Zemi jsou nesmírně drahé, mnohem dražší než ve vesmíru," uvedl vývojář Vladimír Dániel.

Družice stála několik desítek milionů korun. Na financování se podílela Technologická agentura ČR v rámci programu Alfa i ministerstvo průmyslu, peníze do vývoje dal i letecký ústav. Třetina financí pochází od partnerských firem. "Vznikl silný tým, který je schopen stavět družice. Jsou to nemalé investice, ale určitě se vyplatí," dodal Kašpar.