"Zůstává (u dohody CETA) dotáhnout několika otázek, například otázku předběžného uplatňování. Dohodli jsme se s Evropskou komisí, že existují oblasti, které veřejnost vnímá velmi citlivě. Evropská komise připraví deklaraci, jež sporná místa vysvětlí. Jde například o veřejné služby, ochranu investic nebo o pracovní a environmentální standardy," uvedl Žiga. Dodal, že ministři zemí EU pro obchod by měli o CETA rozhodovat na mimořádné schůzce příští měsíc tak, aby dohoda mohla být podepsána 27. října na summitu EU s Kanadou.

Česká republika podle ministerstva průmyslu a obchodu podpoří všechny kroky, které povedou k tomu, aby dohoda CETA byla implementována co nejdříve.

Zatím není jasné, kdy by EU mohla uzavřít s USA dohodu TTIP. "Z diskuse ministrů vyplynulo, že ukončení jednání s americkou stranou do konce tohoto roku je nereálné. To znamená, že je nereálné dosáhnout závěrečné dohody do skončení administrativy prezidenta (Baracka) Obamy," uvedl Žiga, podle kterého se téma TTIP dostane na program říjnové schůzky státníků EU.

Například rakouský ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner se dříve během dne vyslovil za to, aby EU po volbách amerického prezidenta začala s USA jednat o TTIP od znovu.

Podle českého ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka je sjednání dohody TTIP důležité proto, aby si Evropská unie zachovala pozici klíčového hráče ve světové ekonomice.

Odpůrci CETA svolali do centra slovenské metropole demonstraci. Na shromáždění blízko budovy, ve které se sešli ministři zemí evropské osmadvacítky, přišly asi dvě stovky lidí. Aktivisté ekologické organizace Greenpeace zase na jednom z mostů přes řeku Dunaj rozvinuli transparent proti dohodě TTIP.

Mohutnější protesty proti CETA i TTIP se v uplynulých dnech konaly v jiných evropských městech. Odpůrci obou projektů mimo jiné tvrdí, že dohody poskytnou větší sílu nadnárodním společnostem a povedou ke zhoršení potravinářských, ekologických i pracovních norem. Podle zastánců dohod tyto dokumenty podpoří hospodářský růst i tvorbu pracovních míst.