„Datum 18. května 2012 si budu pamatovat do smrti," říká pětačtyřicetiletý páleničář z Boršic u Blatnice Zdeněk Halík. V ten den totiž on i další sadaři v jeho rodné obci přišli kvůli nečekanému mrazu o velkou část trnek a durancií.

„Stromy byly zhusta obsypané plody a já jsem čekal mimořádnou úrodu. V noci ale přišel čtyřstupňový mráz a bylo po vyhlídkách. Zasažené ovoce zčernalo a spadlo," vypráví Zdeněk Halík.

„U Čejkovic navíc byly i kroupy. Mám dotlučené hrušky," doplňuje majitel Pěstitelské pálenice v Čejkovicích Antonín Konečný.
I ti, kteří nepřišli o všechno, nemají podle Zdeňka Halíka nic jisté. „Dokud není ovoce v bečkách, nemá vyhráno nikdo. V červenci řádí obaleč švestkový a ten může snadno zlikvidovat zbylé trnky na stromech bez postřiku," upozorňuje.

Žádná sláva to není ani s úrodou dalších plodů. „Lépe na tom nejsou ani meruňky, které nám zmrzly přibližně z pětaosmdesáti procent. Jablka jsou také všechna pryč," popisuje situaci Radovan Mančík ze Zemědělského podniku Mikulčice.

Nedostatek ovoce

Vloni se první pálenice otvíraly začátkem srpna. Letos si příznivci destilátů nechají první kvasy vypálit o dva týdny později. Podle majitele pěti pálenic na Slovácku Libora Skřivánka se jeho hlavní pálenice ve Veselí nad Moravou rozjede v polovině srpna. „Vloni přitom bylo hned na začátku sezony v provozu všech pět. Kvůli nedostatku ovoce tentokrát budeme kvas svážet do Veselí, které je ve středu oblasti. Pokud otevřeme i zbylé čtyři pálenice, bude to až někdy v polovině září," vysvětluje Libor Skřivánek.

Nejlepší situace je přitom podle něj kolem Kyjova. „Sady jsou tam ve vyšších polohách, takže tam mohou dozrát meruňky i jablka. Naopak u Nedakonic nemají třešně ani jablka. Z těchto míst hlásí obrovské škody a velké propady," povzdychl si Libor Skřivánek.

Asi dva týdny bude v provozu pálenice v Uherském Ostrohu. Sezona tady bude ve srovnání s normálem sotva třetinová. „Jestli z mých dvaatřiceti stromů sklidím třicet kilo modrého ovoce, tak to bude moc," potvrzuje předseda uherskoostrožských zahrádkářů Josef Ondrůšek.

O dvaceti až třiceti procentech průměrné úrody hovoří někdejší dlouholetý vedoucí pálenice v Nivnici František Marek. „Já sám mám v některých lokalitách naprostou nulu. Přesnější čísla ale budeme moci určit až v září," podotýká. Nejhoršími sezonami v nivnické pálenici byla podle něj léta 1998 a 2002 s vypálenými 900, respektive 1600 litry stoprocentního alkoholu. Nejlepší výsledek naopak přesáhl hranici 13 000 litrů.

Dovoz z jihu

Letošní podprůměrnou sezonu by naštěstí nijak zvlášť neměli pocítit zákazníci, kteří slivovici kupují. Litr domácí pálenky na černém trhu stojí okolo tří set korun, takový obchod je ale samozřejmě nezákonný. „Na ceny výrobků komerčních firem jako Jelínek nebo Stock by neúroda neměla mít žádný vliv. Tyto společnosti nejsou závislé na ovoci ve střední Evropě, často dovážejí i z jihu a Balkánu. Tam je úroda standardní," uklidňuje Jiří Koňařík, tajemník Unie destilatérů se sídlem ve Vizovicích. (zuč, lap, pb)