„Zahraniční dovolené jsou v současné době jen o čtyři procenta dražší než pobyt v tuzemsku. Dříve ten rozdíl dělal až 20 procent," přiblížil hlavní analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Kupní síla koruny totiž vzrostla o 1,5 procenta, takže se Čechům pobyt v zahraničí zlevnil.

Neplatí to ovšem všude. Dražší dovolenou musejí lidé očekávat třeba ve Velké Británii. Podle některých odborníků by se oslabení koruny vůči dolaru mohlo projevit i v Egyptě. Na druhou stranu dodávají, že po loňském propadu zájmu turistů se ceny v této zemi mohou naopak snížit. Egypt má totiž přes loňskou nestabilitu stále co nabídnout a do země se turisté hojně vracejí. „Letošní sezóna by pro Egypt měla dopadnout velmi dobře. Stojí za tím bezkonkurenční poměr ceny a rozsahu služeb, který jinde ve Středozemí nenajdeme. Odliv turistů z Egypta loni částečně absorbovalo Turecko, ale tam se dnes už nestaví žádné tříhvězdičkové hotely, jen hotely vyšších kategorií. To se samozřejmě projevuje v ceně," uvedl marketingový ředitel cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma.

Roste přitom zájem i o další severoafrické země. Například do Tuniska letos zamíří o 140 procent více Čechů než loni. A hitem poslední doby se stává Maroko. „Tam jsme zaznamenali raketový nárůst. Turisté se tam na rozměr severní Afriky setkávají s neuvěřitelnou čistotou, pořádkem a velmi vysokou kvalitou služeb. Takto se Maroko zapsalo do povědomí českých turistů a podle toho budou i nadále vybírat," vysvětlil Stanislav Zíma.

To ovšem nemění nic na tom, že nejoblíbenější zemí mezi Čechy nadále zůstává Chorvatsko, které se na prvním místě drží již řadu let. Loni tam vyrazilo dokonce ještě o sto tisíc Čechů více než v roce 2010.

Nutný alkoholtester

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež přitom doporučuje, aby si turisté před cestou pozorně prostudovali místní předpisy. Třeba právě Chorvatsko sice již nevyžaduje souhlas zákonného zástupce, pokud dítě necestuje se svými rodiči, ale od 27. června už děti budou muset mít vlastní pas.

S neobvyklou novinkou ovšem budou muset počítat lidé mířící do Francie. Od června totiž je povinnou součástí výbavy auta alkoholtester.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež řekl Deníku:

Cestovky oproti loňsku nezdražily, některé i zlevnily

Desetitisíce lidí už pomalu balí kufry a chystají se vyrazit na dovolenou. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež jim doporučuje, aby si i na cesty po Evropě raději vzali cestovní pas. Třeba do Chorvatska jej od konce června budou muset mít už také děti.

Jaké jsou letošní trendy v cestovním ruchu?
Trh se začíná štěpit. Řada lidí nemá peníze a je pro ně rozhodující při výběru dovolené cena. Pro ně začínají být atraktivní Bulharsko nebo dokonce Rumunsko. Určitým hitem letošního léta se zdá být Turecko a návrat Tuniska s Egyptem především kvůli cenám. Druhá část populace se soustředí více na obsah. Tito lidé se mnohem více soustředí na zážitek, který z dovolené mají. Především generace pětatřicátníků a čtyřicátníků chtějí mít zážitkovou dovolenou. Zvyšuje se proto zájem o výlety, o aktivní dovolenou včetně sportovního vyžití.

Na co by si lidé měli letos dávat největší pozor?
Stále je hrozbou poctivost a nepoctivost těch, kteří dovolenou vyrábějí. Lidé si musejí dávat pozor na to, aby velmi dobře věděli, co a od koho kupují.
Bohužel tento stát zatím dostatečně nepotírá černé cestovní kanceláře. Stále více se objevují cestovky, které nejsou vůbec pojištěny nebo nemají koncesi, aby cestovní kanceláří mohly být. Přesto si lidé u nich zájezdy kupují, ať se jedná o takzvané kluby důchodců, sportovní kluby nebo kluby u různých komerčních subjektů, jako jsou třeba fotosalóny a podobně.

Mají se lidé obávat cest do tradičních destinací, jako jsou třeba Řecko nebo Španělsko?
Nikdo neví, jak se budou vyvíjet politické situace
v různých destinacích, což se ukázalo loni na jaře v arabských zemích. Nikdo tedy neví, co se bude v příštích měsících dít v Řecku, ve Španělsku, Itálii nebo v Portugalsku či jestli se v Egyptě nebo v Tunisku vyvine situace negativně. Osobně doufám, že léto proběhne v pohodě a v klidu.

Lidé by tedy neměli mít strach…
Měli by být připravení a ostražití. Měli by mít připravené doklady. I po evropských zemích doporučuji cestovat s pasem, ne pouze s občankou, protože cestovní pas má vyšší hodnotu. Měli by být připraveni, že budou potřebovat nějakou hotovost navíc.

Jak jsou na tom vůbec cestovní kanceláře?
Loňská sezóna dopadla velmi slušně díky tomu, že se cestovním kancelářím dařilo celkem dobře harmonizovat nabídku s poptávkou. Ale jak to obyčejně bývá, některým cestovním kancelářím narostla chuť a harmonizace z loňska už se letos tolik nedaří. Proto je vyšší nabídka než poptávka.

Projevuje se to nějak na cenách zájezdů?
Ceny jsou buď stejné, ačkoliv dodavatelsky vzrostly, nebo dokonce klesají.

Nabídka převyšuje poptávku. Lze očekávat, že přibude krachujících cestovních kanceláří?
Pokud nastanou nějaké krachy cestovek, bude to v rozměrech posledních sezón. Nebude to nic významného. S cestovní kanceláří odcestuje 2,1 milionu lidí za sezónu a loňský krach poškodil do dvou tisíc klientů, tedy nic fatálního. Myslím, že letošní sezóna na tom bude podobně.

Levnější prázdniny.