Veletrhy budou letos skromnější než loni. Nejde však o tak výrazný propad jako u nedávného veletrhu Autosalon, kdy účast na poslední chvíli odřeklo sedmnáct z třiceti přihlášených značek. „Počet firem je srovnatelný s loňskem, ale plocha je menší. Letos totiž bude chybět rozsáhlá expozice ochrana před povodněmi a firmy kvůli šetření volí menší výstavní prostor," řekl ředitel veletrhu Radim Tichý.

Poprvé se ke Stavebnímu veletrhu připojí veletrh Dřevo a stavby Brno. Představí návštěvníkům moderní dřevěné montované stavby. „Přestože výstavba rodinných domů celkově klesá, počet dřevostaveb roste. V roce 1997 jich vyrostlo jen sedmaosmdesát a za loňský rok to bylo patnáct set," upozornil Vratislav Blaha z Asociace dodavatelů montovaných domů, která má nad veletrhem záštitu.

V úterý zahájené veletrhy potrvají do soboty. Základní vstupné je 160 korun. Čtyřčlenné rodiny mají slevu a dostanou se veletrhy za celkem 250 korun. Lidé, jejichž přímení je zároveň název pro stavební řemeslo, mají vstup zdarma.

Kromě stavebního se uskuteční ještě veletrh nábytku a interiérového designu Mobitex nebo veletrh investičních příležitostí Urbis Invest. „Ráda bych pozvala návštěvníky například na konferenci o strukturálních fondech Evropské unie na přelomu dvou programových období. Zájemci se dozví, jak se dosud čerpalo a jak vypadá budoucnost. Dotace budou zřejmě proudit na inovativní podnikání nebo na zpeněžení nápadů z vědy a výzkumu," přiblížila Lucie Kuljovská, která stojí v čele jihomoravské pobočky agentury zajišťující investice Czechinvest.

Inspiraci pro vybavení domácnosti najdou lidé na veletrhu Mobitex. „Mohou si prohlédnout deset hotových designových interiérů, seznámit se s českými nábytkáři nebo vidět stereofonní soustavu za 1,3 milionu korun či televizi s osmdesátipalcovou úhlopříčkou," vyjmenoval ředitel veletrhu Miloň Mlčák.