Nabídka převyšuje poptávku, kterou v poslední době začala omezovat i ekonomická krize. „Přetlak dřeva je citelný nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí a zájem o nové dodávky výrazně poklesl. Proto firmy, které se na základě výsledků výběrových řízení staly našimi partnery pro zajišťování těžby, nenutíme do plnění úkolů v nějakých direktivně stanovených termínech. Takže do kácení se mohou pouštět průběžně. Měly by se ale vyrovnat s dohodnutým ročním objemem těžby,“ uvedl vedoucí děčínské správy Lesů České republiky Jiří Toms.

Plné skládky dřeva připraveného k odvozu na další zpracování jsou realitou, která si vynutila i určité zmírnění podmínek při samotných úhradách prodávané suroviny. Dochází k prodloužení lhůt splatnosti. „Zohledňujeme tak nastalou situaci, kdy odběratelé a zpracovatelé nemohou zaplatit v termínech, jaké byly běžnou zvyklostí v předchozí době,“ vysvětlil hospodář děčínské lesní správy. Nabídka převyšující poptávku má své nepříznivé dopady i na cenu prodávané dřevní hmoty. Ta poměrně výrazně klesla všude. Firmy zajišťující těžbu dřeva mají určitá cenová rozpětí, kterými se mohou řídit. Teď se taxy za prodej krčí spíše na spodní hranici sazebníku.

„Ocitli jsme se tak v dost svízelné situaci, která pro nás bude znamenat roční statisícové ztráty. Musíme se věnovat novému zalesňování a pěstební činnosti, což není zrovna levnou záležitostí. Požádali jsme o poskytnutí dotací na plnění těchto úkolů, ale i když se svojí žádostí uspějeme, nepůjde o nijak vysoké příspěvky. V převažující míře musíme veškeré náklady na výsadbu hradit z vlastních prostředků. Těch ale nemáme dost. Je to boj o přežití,“ tvrdil šéf děčínských městských lesů Antonín Novák.

Spíše pesimismus převládá i v odhadech hospodářských výsledků v dalších obecních lesích. „Zhruba dvě stě tisíc korun za prodané dřevo získáme a stejnou sumu do obnovy porostů musíme každoročně investovat. Teď máme získat devadesátitisícovou dotaci na novou výsadbu a tak snad letos nebudeme hospodařit se ztrátou,“ uvedla starostka Merboltic Hana Kučerová.

Se stoupajícími cenami uhlí roste poptávka po palivovém dříví. To mohou mnozí zájemci získat i takzvanou samovýrobou. „K nejžádanějším druhům patří buky a dost velký zájem je také o břízy. K nejprodávanějším ale patří jehličnany. K ustálenému okruhu zákazníků z řad majitelů rodinných domků přibývají i další samovýrobci,“ rekapituloval vedoucí děčínské správy republikových lesů Jiří Toms.