Podle mluvčího Michaela Strnada to bylo způsobeno hlavně poklesem prodejních cen. Družstvo přesto vykázalo zisk. Jeho výši mluvčí neuvedl. V tomto roce má na výrobu dřevotřískových desek negativní vliv útlum ve stavebnictví, rozkolísaný trh a problémy se zásobováním dřevní hmotou.

Družstvo je významným tuzemským producentem deskových materiálů i nábytkových dílců, vyrábí také řezivo. Na export loni směřovalo 55 procent výrobků. "V našem odvětví se nedá o skončení krize zatím mluvit. Navazující stavební průmysl dosud oživení nepocítil a nábytkářský průmysl na stavební činnost podstatnou částí navazuje," uvedl mluvčí.

Dodávky komplikoval i sníh

Obtížnější je i nákup dřevní suroviny pro výrobu desek. Na začátku roku byly dodávky ztěžovány množstvím sněhu. "Obavy vyvolává i nejistota vyplývající ze způsobu prodeje dřeva ze státních lesů v příštím kalendářním roce," doplnil Strnad. Přes tyto potíže se podle něj družstvo nepropadlo do ztráty ani v letošním roce, ani neomezovalo výrobu.

V družstvu pracuje kolem 650 lidí. Kvůli krizi se od konce roku 2008 jejich počet snížil jen o necelých pět procent. Letos na jaře opustil po dvaceti letech funkci předsedy Jiří Majer (60), družstvo mu za zásluhy o rozvoj firmy udělilo titul čestný předseda. Novým předsedou se stal Pavel Kříž (55).
Družstvo má dceřiné společnosti HD Dekor v Humpolci a Lukaform, letos na jaře převzalo také obchodní společnost Kili, která se zabývá velkoobchodním i maloobchodním prodejem materiálu pro výrobu nábytku a pro stavebnictví.