Doba, kdy nad lesy či vinohrady létali leda ptáci, je pryč. Nově se nad nimi vznášejí malá bezpilotní „letadélka“ s namontovanou kamerou. Takzvané drony totiž našly nové uplatnění v lesnické či zemědělské činnosti.

Sucho a kůrovec. Tato dvojice nyní ohrožuje české lesy.
Účinnější boj s kůrovcem. Senát přijal novelu lesního zákona

Hlavně v případě lesů je to poměrně akutní záležitost. Lesníci totiž boj s kůrovcem zatím prohrávají, a proto se ministerstvo zemědělství a Lesní ochranná služba České republiky (LOS) rozhodly nasadit do boje speciální techniku.

„Smrky z důvodu sucha ztrácejí svou obranyschopnost, a riziko napadení kůrovci kdekoli v porostech stoupá. Jako perspektivní se jeví využití dronů s instalovanými multispektrálními kamerami,“ popisuje za tvůrce aplikace Kůrovcové info její spoluautor Jan Příhoda z LOS.

„Věříme, že se nám podaří úspěšně zjistit kůrovce ve smrku ještě v raných stádiích napadení. Bezpilotní letadlo osazené senzory se jeví jako několikanásobně levnější a přesnější metoda detekce tohoto hmyzu než klasické pilotované letouny,“ říká Příhoda.

Let nad révou

Na dohled ze vzduchu se do budoucna chtějí zaměřit i vinaři. Už dva roky testují drony odborníci Mendelovy univerzity v Brně. Pomáhají jim v boji s chorobami vinné révy.

Kácení stromů napadených kůrovcem.
Vysočina i letos bojuje s kůrovcem, smrkové porosty mizí

Jde hlavně o dvě nemoci: padlí révy a choroby kmínku (ESCA). Poslední jmenovaná je problémem v posledních letech. Při napadení rostlin dochází k postupnému poškození vodivých pletiv, což znemožňuje transport vody a živin z půdy. Dron letící nad krajinou chřadnoucí révu odhalí.

„Pokusy provedené během těchto dvou let naznačují, že využití bezpilotního monitorování ve vinicích je mnohostranné, tedy i k monitorování sucha, výživových problémů, prognózy výnosu hroznů a kvality,“ říká profesor Pavel Pavloušek ze Zahradnické fakulty MENDELU.

Do projektu s drony se už zapojily velké vinařské firmy jako Sonberk, Znovín či Bohemia Sekt. Projekt podpořila částkou dvacet milion korun i Technologická agentura ČR.

Ukázka bojové akce české armády. Ilustrační snímek
Nové bojové vrtulníky, nebo drony? Ministerstvo rozhodne do roku 2024