Z kontrol provedených po rozebrání zařízení vyplynula i příčina. „Tou byla malá vůle v několika olejových vložkách," uvedl tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták. Ten dodal, že vůli budou odborníci elektrárny zvětšovat o 0,3 milimetru. Úprava se uskuteční na speciálním stroji ve výrobním závodě v Plzni. „Segmenty těsnění ložiskových stojanů byly v úterý odvezeny k provedení úprav výrobcem," zmínil Marek Sviták.

Funkčnost těsnících vložek porušena nebyla. To znamená, že nové vložky byly těsné, k úniku oleje nedošlo.

Důležité je podle mluvčího jejich nastavení, které se pohybuje v setinách milimetrů. „Musí být dostatečně blízko k rotoru, aby nedošlo k úniku oleje, na druhou stranu musí mít vůli vůči rotoru, aby nedocházelo ke kontaktu," vysvětlil technické peripetie Marek Sviták. Vedle toho pokračují další kontroly a úpravy pomocných systémů v sekundární (nejaderné) části elektrárny. K přenosové soustavě by blok měl být připojen na přelomu září a října.

Na prvním bloku pokračuje plánovaná odstávka pro výměnu paliva. Aktuálně běží 20. den odstávky. Z reaktoru je vyvezeno palivo a děje se transport kontejnerů s použitým palivem do skladu. Vedle toho zaměstnanci kontrolují turbíny a bezpečnostní systémy.