Ze široké nabídky si dTest posvítil na meruňkové výrobky. Ve velkých supermarketech nakoupil 18 zavařenin, u nichž zkoumal obsah ovoce, cukru a chuť. „Do testu jsme vybrali na první pohled téměř totožné výrobky, ovšem podle deklarací na obalu šlo o produkty čtyř různých kategorií. Většina se řadila mezi výběrové extra džemy, čtyři produkty patřily k méně sladkým extra džemům, jeden byl obyčejným džemem a zbytek představovaly ovocné pomazánky,“ uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Slíbených meruněk bylo méně

Rozhodující chemickou zkouškou byla analýza obsahu ovoce. „Množství jsme zjišťovali nepřímou metodou. Ze změřených hodnot obsahu například fosforu, draslíku, vápníku, sorbitolu, vybraných organických kyselin a formolového čísla jsme spočítali, kolik ovoce výrobce použil. Tento výsledek jsme porovnali s tím, co výrobce deklaruje na obalu,“ vysvětlila Hana Hoffmannová.

Největší rozdíl v neprospěch zákazníka naměřila laboratoř u výrobku Globus Aprikose Konfitüre Extra, který deklaroval 60 g meruněk, přitom ve skutečnosti jich ve 100 g výrobku obsahoval jen 47 g. Za klamavou informaci proto dostal nedostatečné hodnocení.

Osm výrobků obsahovalo víc meruněk, než bylo uvedeno na obalu a od dTestu dostalo kladné hodnocení.

Žádná jablka

Laboratoř také zkoumala, zda výrobci nenahrazují meruňky levnějšími jablky. Falšování se nekonalo, žádná z testovaných meruňkových zavařenin nebyla nastavena jablky.

Kromě obsahu ovoce je pro kvalitu džemu důležitý i obsah sušiny. Jeho hodnoty určuje vyhláška. Až na italský džem Santa Rosa Albicocche se nevyskytly problémy s nedodržením předepsaných požadavků.

Zavařeniny neunikly ani měření cukru. Rozdíly mezi výrobky byly opravdu významné – obsah se pohyboval od 36 % do 59 %. „Tyto hodnoty zahrnují i cukr, který do džemu vstoupil spolu s meruňkami," upozornila Hana Hoffmannová.

Přehled testovaných výrobků najdete ZDE