„Nakoupili jsme čtrnáct vzorků mražených rybích prstů v českých obchodech, jeden vzorek v Německu a jeden výrobek určený pro britský trh. Rybí prsty obsahovaly nejčastěji maso tresky aljašské alias pestré. Ve třech produktech použili výrobci formované mleté maso; zbývajících 13 výrobků neobsahovalo masovou drť, ale celé filety,“ uvedla Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Česká republika nemá žádný předpis, který by určoval minimální obsah masa v rybích prstech. Jeho deklarované množství se v testovaných výrobcích pohybovalo v širokém rozpětí od 22 po 70 procent.

Maso - Ilustrační foto
V jídelníčku ubývá masa i mléka. Češi jedí více těstovin, sýrů a rýže

„V laboratoři jsme nechali změřit skutečný obsah masa. U dvanácti vzorků jsme našli masa méně, než uváděla etiketa. V devíti případech se dala záporná odchylka vysvětlit nejistotou měření, ve třech případech byl rozdíl v neprospěch spotřebitele neoddiskutovatelný. Šlo o výrobky prodávané v Česku, a to Nowaco rybí prsty bez lepku, Schär Gluten Free Fish Fingers a Kaufland/K-Classic Fish Fingers. Na všechny tři výrobky jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci,“ shrnula Hana Hoffmannová.

Smažení či pečení obalovaných rybích prstů s sebou může přinášet riziko akrylamidu ukrytého ve strouhankové krustě. Jde o nebezpečnou karcinogenní látku, která vzniká, když spolu za vysoké teploty reagují cukry s vybranými aminokyselinami.

Bez fosfátů 

V polovině upečených vzorků laboratoř tuto nežádoucí látku nenašla vůbec, ve druhé polovině jen v zanedbatelných koncentracích.

dTest také zkoumal množství obsažené soli. „U rybích prstů lze počítat s obsahem 0,8 procenta kuchyňské soli. Pokud tedy dětem předložíte obvyklou porci rybích prstů, snědí také 0,72 g soli. To představuje pětinu až čtvrtinu denního přídělu soli pro desetileté, respektive šestileté děti," upozornila Hana Hoffmannová a dodala: "V rybích prstech neobjevili žádné fosfáty, které ve vysokých dávkách škodí ledvinám."

Není Mikuláš jako Mikuláš. Ne všechny čokoládové figurky jsou ze skutečné čokolády, na první pohled to ale nepoznáte
Pozor na "čokoládové" Mikuláše, varuje dTest. Jak poznat náhražky?

U tří bezlepkových výrobků dTest kontroloval, jestli lepek opravdu neobsahují. Tvrzení „bez lepku“ totiž znamená, že množství obilné bílkoviny nepřesahuje 20 mg/kg. Celiaci mohou být tentokrát bez obav. Požadavkům vyhověly všechny tři bezlepkové výrobky. Výrobci nahradili pšeničnou mouku ve strouhance směsí rýžové a kukuřičné mouky.

Alternativa ke kaprovi

Rybí prsty jsou jednou z možností, jak podsunout rybu dětem, které o ni příliš nestojí. V mnoha domácnostech jsou alternativou ke štědrovečernímu kaprovi.
Rybí prsty se typicky vyrábějí z masa bílých ryb, přičemž název konkrétního druhu ryby i forma použitého masa je většinou uvedena na obalu.

Přehled testovaných výrobků najdete ZDE.

Dvojí kvalita rybích prstů?

Když letos v červnu Evropská komise zveřejnila výsledky průzkumu dvojí kvality evropských potravin, jedním z příkladů byly rybí prsty značky Iglo. Porovnáním etiket se ukázalo, že prsty nabízené v Česku, Maďarsku a na Slovensku obsahují 58 procent rybího masa.

Tytéž koupené v Německu a Nizozemsku slibovaly 65 procent. Výrobce rozdíl vysvětlil speciálním požadavkem německých předpisů.

Potraviny. Ilustrační foto.
Potraviny v Česku? Nemáme se špatně, Polákům ale můžeme závidět

Redaktoři dTestu se proto zaměřili také na tento aspekt a porovnali české prsty Iglo 15 Fish Fingers s britskou variantou Birds Eye 8 Fish Fingers. Ze srovnání vyšel celkově lépe český polotovar. Britský výrobek obsahoval podle analýzy jen 47 procent masa, zatímco český 57 procent. Britské prsty obsahovaly zlepšovadla jako kvasnicový extrakt a aroma, české prsty se bez nich obešly.

Také porovnání rybích prstů z řetězce Lidl dopadlo ve prospěch českého výrobku. Důvodem byl především obsah masa. Deklarovaný podíl ryb byl sice u prstů z německého Lidlu (Ocean Sea Bäckfisch Stäbchen) vyšší (57 vs. 55 procent), ovšem v prstech značky Sea Side z českého Lidlu laboratoř našla masa výrazně více než v německém zboží (62 vs. 49 procent).

Přehled a hodnocení nejlepších restaurací na české gastronomické mapě v režii Pavla Maurera.
Nejlepší restaurace v ČR? Zde je Maurerův výběr GRAND RESTAURANT 2020