Souvislost mezi dobou předložení novely o snížení červnového růstu penzí a lednovými prezidentskými volbami Jurečka odmítl slovy, že o potřebě změny valorizace mluví už řadu měsíců.

„Na podzim i v lednu jsem jasně deklaroval, že musíme upravit dlouhodobě valorizační mechanismus, protože není dlouhodobě udržitelný,“ poznamenal. V prezidentském finále se utkal předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš s vítězným generálem ve výslužbě Petrem Pavlem podporovaným koalicí. Poslanci ANO v dosavadní sněmovní debatě několikrát poukazovali na to, že dřívější předložení nynější novely by mohlo výsledek volby ovlivnit.

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, 28. února 2023, Praha. Zleva ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Sněmovna schválila program schůze. Po zhruba 30 hodinách od začátku jednání

Jurečka také řekl, že vláda mimořádnou valorizaci důchodů letos očekávala, ale s dopady na rozpočet pro tento rok do 20 miliard korun. Že by měly být mnohem vyšší, přes 35 miliard korun, podle něho způsobil až skokový nárost inflace mezi prosincem a lednem. Díky jednorázovému snížení červnové valorizace stát letos ušetří zhruba 20 miliard korun. Snížení výdajů v dalších deseti letech ministr odhadl na 316,4 miliardy korun.

Jurečka nesouhlasil ani s opozičními tvrzeními o zpětné účinnosti novely a o tom, že porušuje legitimní očekávání penzistů. Znovu zdůraznil, že nárok se odvíjí až od příslušného nařízení vlády, které musí vydat v tomto případě do 22. března. Ministr pak hájil s využitím pasáží jednoho z nálezů Ústavního soudu také koaliční postup proti opozičním obstrukcím ve Sněmovně. Spočívá ve zkrácení řečnické doby a ve stanovení pevného času hlasování.

„Snížení“ inflace na 15 procent 

Poslankyně ANO Berenika Peštová v reakci na ministrovo vystoupení uvedla, že podle rozhodnutí Ústavního soudu je vláda povinna se připravit na naplňování platných zákonů v rámci státního rozpočtu.

Její kolegyně z hnutí Margita Balaštíková řekla, že 400 tisíc důchodců je pod hranicí příjmové chudoby. „Většina lidí si nepřijde pro sociální dávky, které tak rádi rozhazujete,“ uvedla poslankyně ANO, které bylo kritizováno za štědrou sociální politiku a dotace při koronavirové krizi. Jaroslav Foldyna (SPD) ironicky poznamenal, že se kabinetu Petra Fialy (ODS) podařilo „snížit“ inflaci z konce Babišovy vlády z pěti procent na nynějších 15 procent.

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, 28. února 2023, Praha. Zleva ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a poslanec Tomio Okamura
Debata o mimořádné valorizaci důchodů: Okamura ve Sněmovně mluvil sedm hodin

Sněmovní debatu provázely i spory ohledně poměru průměrného důchodu vůči průměrné mzdě a ohledně důchodové reformy. Martin Kukla (ANO) koalici nabádal, aby přestala „páchat politickou sebevraždu“.