Pro černou listinu už připravil i legislativní návrh, prozradil člen představenstva společnosti Agrofert Holding a zástupce Iniciativy producentů zemědělských a potravinářských podniků Jaroslav Faltýnek.

„Představa je taková, že bude zaveden systém, který by monitoroval kvalitu potravin a upozorňoval na nekvalitní výrobce a nekvalitní výrobky,“ řekl Faltýnek.

Databáze nekvalitních a šizených potravin by měla fungovat podobně jako evropský systém rychlého varování RASFF, jehož pomocí se členské státy EU vzájemně varují před nebezpečnými potravinami a krmivy, případně před potravinami nevhodnými 
k lidské spotřebě.

Kvalitativním požadavkům loni v Česku podle údajů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nevyhovělo 15 procent kontrolovaných potravin. Nejčastější problémy byly například 
s džemy, vínem a medy. „Některá naše zjištění poslední dobou jsou alarmující,“ řekl již dříve ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta. Jako příklad uvedl ovocný džem, v němž bylo jen 15 procent ovocné složky, či jakostní víno pančované vodou.

„Rozdíl je tak obrovský, že už to nemůže být technologická nedokonalost. My se domníváme, že už je to cíleně,“ podotkl Šebesta.

Odvézt pryč

Na nekvalitní potraviny se zaměřila i Státní veterinární správa, která podle jejího ústředního ředitele Milana Maleny vrátila zpět do zahraničí 181,5 tuny živočišných výrobků. Na tuzemský trh nebylo vpuštěno zejména drůbeží maso z Polska, Francie a Německa.

„Mezi nejčastější prohřešky dovozců patřilo porušení informačních povinností příjemců zboží, porušení teplotního řetězce, nevyhovující smyslové posouzení zboží, nesrovnalosti v dokladech, nadlimitní množství vody a závady v označování výrobků,“ dodal Malena.

(čtk, via)