Oznámila to ve středu společnost. V letošním roce čeká opět růst.

Tržby skupiny však vzrostly o 22 procent na 113 miliardy eur. Firma poznamenala, že uzavření dvou jaderných elektráren a daň z jaderného paliva měly na hospodaření negativní vliv 2,5 miliardy eur. Na zhoršení hospodaření se podepsal také nižší zisk v divizi výroby energie a pokles marží v divizi zemního plynu. Kvůli slabým výsledkům firma sníží dividendu z 1,5 eura za akcii na jedno euro.

Divizi obnovitelných zdrojů energie, která zahrnuje výrobu energie z větru, slunce a vody, však stoupl zisk o 21 procent na 1,5 miliardy eur. E.ON proto plánuje nadále pokračovat v investicích do obnovitelných zdrojů energie. Zájem má také o expanzi na rychle rostoucích zahraničních trzích a nyní vede jednání s potenciálními partnery v Indii a Turecku. V lednu E.ON oznámil velkou investici v Brazílii.

V letošním roce firma očekává opět růst díky obnovitelným zdrojům energie a expanzi v zahraničí. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) se má letos pohybovat v rozmezí od 9,6 do 10,2 miliardy eur a očištěný čistý zisk má činit 2,3 až 2,7 miliardy eur, napsaly agentury DPA a Reuters.

E.ON působí i v České republice. Česká skupina zásobuje elektřinou v jižních Čechách a na jižní Moravě 1,2 milionu zákazníků a její podíl na trhu činí asi 20 procent. V oblasti plynu disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí. Zásobuje plynem více než 120.000 zákazníků v jižních Čechách a na jižní Moravě.