Kontroloři si vyžádali odborné posudky na drahé kameny zakoupené přes internet, které prodejce deklaroval jako „nádherné černé přírodní diamanty". „Zkoušky potvrdily naše podezření, že se v žádném případě nejedná o diamanty, přestože prodejce pravost kamenů dokládal i certifikátem," uvedla Tatiana Neuhybelová, ředitelka inspektorátu ČOI se sídlem v Brně.

Pravost kamenů nabízených internetovým obchodem prověřovali pracovníci inspektorátu Jihomoravského a Zlínského kraje v součinnosti s Generálním ředitelstvím cel. Objednali si dva kameny, jeden kulatého tvaru za 1100 Kč, který byl deklarován jako „nádherný černý přírodní diamant 7,72 karátů". Druhý měl tvar hrušky, byl nabízen jako „nádherný černý přírodní diamant 11,65 karátů", za cenu 1600 korun.

Laboratorními zkoušky odhalily, že se nejedná o přírodní černý diamant, ale o moissanit (karbid křemíku) syntetického původu. Za přírodní diamant, respektive briliant, o výše uvedené deklarované hmotnosti by spotřebitel zaplatil řádově miliony korun, nikoliv tisíce, upozornila ČOI.

ČOI spotřebitelům doporučila, aby drahé kameny nekupovali prostřednictvím e-shopů, kde si na místě nemůžou pravost kamene ověřit. Měli by nakupovat pouze u prověřených prodejců.

Co je moissanit?
Tento minerál v přírodě objevil Dr. Henri Moissan poprvé v roce 1893, a to při zkoumání starého meteoritu v Arizoně. Po svém objeviteli byl nerost také pojmenován. V přírodě se však vyskytuje v nepatrném množství. Moissanity užívané v současnosti ve šperkařském průmyslu místo briliantů jsou synteticky vyrobené. Když byl moissanit v roce 1998 poprvé představen veřejnosti, mnoho klenotníků jej pokládalo za diamant. Jedná se však o karbid křemíku, nejčastěji čirého vzhledu, který může mít i žlutavé nebo zelenkavé zabarvení.