Banka od letošního března v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky pumpuje do finančního systému pomocí nákupů státních dluhopisů a dalších aktiv asi 60 miliard eur (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně. Dosud předpokládala, že tento program bude uskutečňovat do září příštího roku.

Šéf ECB Mario Draghi oznámil, že ECB bude kromě státních dluhopisů nakupovat rovněž obligace komunálních a regionálních subjektů, jejich rozsah ale neupřesnil. Příjmy ze splácených dluhopisů bude reinvestovat do dalších nákupů; to je další nové opatření, které podle Draghiho reálně prodlouží nákupy aktiv za horizont března 2017.

ECB snížila svou depozitní sazbu na minus 0,30 procenta z dosavadních minus 0,20 procenta. Záporná depozitní sazba znamená, že finanční ústavy musejí za své peníze uložené u centrální banky platit. ECB tím tlačí komerční banky k většímu poskytování půjček. Hlavní refinanční sazbu ECB nechala beze změny na minimu 0,05 procenta.

Euro roste

Kurz eura po oznámeních ECB prudce vzrostl, třebaže další uvolnění měnové politiky by jej teoreticky mělo srážet dolů. Vůči dolaru získalo více než dvě procenta na měsíční maximum 1,0894 USD. Ve středu přitom jednotná evropská měna proti dolaru sestoupila na 1,0550 USD, nejnižší úroveň od dubna.

Oba kroky byly mírnější, než analytici čekali. U depozitní sazby se vesměs odhadovalo snížení na minus 0,4 procenta. Ohledně nákupů dluhopisů trh podle agentury Reuters čekal nejen prodloužení, ale i rozšíření nákupů na 75 miliard eur měsíčně. ECB signalizovala další podpůrné kroky již na listopadovém zasedání a pak tato očekávání dál posilovala, což trhy navnadilo na mnohem důraznější opatření.

„Draghi toho zjevně hodně slíbil a málo udělal," komentoval to agentuře AP Ben Brettell z makléřské firmy Hargreaves Lansdown. Akcie na evropských burzách ztrácejí zhruba dvě procenta. Výnosy desetiletých vládních dluhopisů, které představují dlouhodobé úrokové sazby, stouply v průměru o 0,2 procentního bodu. Rostly také sazby na peněžním trhu.

Draghi uvedl, že ECB měsíční nákupy dluhopisů nezvýšila proto, že prodloužení programu a reinvestice splátek považuje zatím za dostatečné opatření. Uvedl ale, že „program nákupů aktiv je flexibilní" a „může být vždy upraven".

Podle Reuters se na dnešním zasedání zřejmě diskutovalo i o dalších návrzích na podporu úvěrových aktivit bank, mnohé z nich ale narazily na odpor. Kritici dalších podpůrných opatření, v jejichž čele jsou dva němečtí členové rady, argumentují tím, že měnová politika je už mimořádně uvolněná a inflace je nízká zejména kvůli prudkému poklesu cen ropy, který je podle nich pro ekonomiku příznivý.

Meziroční míra inflace v eurozóně zůstala v listopadu na říjnové úrovni 0,1 procenta. Cílem ECB přitom je, aby se meziroční tempo růstu spotřebitelských cen pohybovalo těsně pod dvěma procenty.

Ekonomika eurozóny

ECB navíc dnes snížila odhad inflace pro příští dva roky. V roce 2016 čeká jednoprocentní průměrný meziroční růst cen proti zářijovému odhadu 1,1 procenta. Pro rok 2017 ECB odhaduje inflaci rovněž mírně nižší na 1,6 procenta.

Ekonomický růst v eurozóně by měl letos podle ECB dosáhnout 1,5 procenta, v září přitom banka předpovídala růst o 1,4 procenta. Odhad pro příští rok nechala na 1,7 procenta a pro rok 2017 jej mírně zvýšila na 1,9 procenta.