Přes 600 obětí. Taková je bilance krvavých nepokojů, které v posledních dnech paralyzují egyptskou Káhiru a další města. Přesto cestovní kanceláře stále nabízejí zájezdy do přímořských letovisek.

Jednou z agentur, které nabízejí zájezdy do Egypta 
v Nymburce, je Cestovní agentura Medůza. Její služby využil podle našich informací 
v těchto dnech jeden klient, který je právě ve zmiňované destinaci a zájezd si zakoupil už v březnu. Hana Kadeřávková z agentury tvrdí, že kdo byl v Egyptě, stále se tam vrací. „Máme informace, že v letoviscích je klid, jen byly pro jistotu zrušeny poznávací zájezdy a výlety a nedoporučuje se vycházet ven z resortu," uvedla pracovnice agentury.

Podle ní zatím ministerstvo zahraničí nevydalo žádné pokyny k tomu, že by Češi neměli do Egypta jezdit, takže kdo má zaplacený zájezd, může ho zrušit pouze se storno poplatkem. „Pokud by ministerstvo vydalo zákaz cestovat do Egypta, řešili bychom s cestovními kancelářemi případné navrácení celé částky zpět," dodala Hana Kadeřávková.

Cestovní kancelář Matoušek, která kromě svých zájezdů nabízí také produkty ostatních cestovek, má sice Egypt 
v nabídce, ale v poslední době si tento zájezd nikdo neobjednal. „Nemáme žádného svého klienta v Egyptě. Ale žádný 
z našich partnerů, jehož zájezdy nabízíme, neustoupil od organizování pobytů v egyptských destinacích. Musím ale za sebe říct, že bych osobně 
v těchto dnech do Egypta necestoval," řekl Petr Matoušek, majitel cestovní kanceláře.

Situace v letoviscích je klidná

České ministerstvo zahraničí (MZV ČR) doporučuje českým občanům, aby necestovali do míst, kde se vyskytují v posledních dnech nepokoje. Situace v letoviscích, včetně Hurghady u Rudého moře, je podle ministerstva klidná. „Nedoporučujeme turistům v těchto dnech vůbec vycházet z resortů. MZV ČR dále nedoporučuje cestovat do severní části Sinajského poloostrova včetně turistického letoviska Taba," vzkazují ministerští úředníci případným zájemcům o pobyt v Egyptě.

MZV ČR zároveň upozorňuje, že v zemi byl vyhlášen výjimečný stav a pro Káhiru 
a několik provincií zákaz vycházení.

Ministerstvo upozorňuje, že ve středu 14. srpna v Káhiře přistoupily armádní a policejní složky k vyklízení táborů příznivců bývalého prezidenta Morsího. Tato akce se neobešla bez násilných střetů a lze očekávat, že i v nejbližších dnech, nejen ve velkých městech jako je Káhira, Alexandrie, Suez apod., budou nadále probíhat nepokoje 
a protesty. Lze očekávat jejich násilný průběh.