Vyšetřování přichází v době, kdy je Samsung ve sporu s konkurenční americkou firmou Apple kvůli tabletům a chytrým telefonům.

EK uvedla, že podezřívá Samsung, že neposkytuje dalším společnostem řádné napojení na své patenty na standardizované technologie pro mobilní přístroje, přestože se k tomu zavázal v roce 1998. Samsung podle komise loni zahájil několik právních sporů vůči jiným výrobcům mobilních přístrojů v několika státech Evropské unie, kde je obvinil z porušování patentových práv.

V roce 1998, kdy byl v Evropě spuštěn provoz mobilní technologie třetí generace umožňující rychlé prohlížení internetu, Samsung slíbil poskytnout licence na své patenty nezbytné pro zavedení nového mobilního standardu všem za spravedlivých, odpovídajících a nediskriminačních podmínek, připomněla EK.

Hlavními konkurenty firmy Samsung na trhu jsou kromě Applu také finská Nokia a kanadská Research in Motion, výrobce chytrého telefonu Blackberry, a další výrobci telefonů s operačním systémem Android od Googlu, uvedly agentury AP a Reuters.

Samsung je ve sporu zvláště s americkou firmou Apple. Ta Samsung obvinila z kopírování svého tabletu iPad a podala na něj několik žalob, kterými chce zabránit prodeji tabletu Galaxy v některých zemích. Samsung na to reagoval žalobami kvůli porušování patentových práv.