Změna proti říjnové makroekonomické predikci, která počítala s jednoprocentním růstem, je dána zejména další eskalací problémů v eurozóně a zhoršenými makroekonomickými vyhlídkami hlavních obchodních partnerů. MF o tom dnes informovala v nové makroekonomické prognóze. Úplně ovšem nevylučuje ani recesi české ekonomiky. V roce 2013 by se měl ekonomický výkon ČR zvýšit o 1,6 procenta.

„Vzhledem k vysokým nejistotám ohledně dalšího vývoje v eurozóně je nová predikce zatížena významnými riziky směrem dolů a s naprostou jistotou nelze vyloučit ani opakování recese z přelomu let 2008 a 2009. Další vývoj české ekonomiky bude do značné míry záviset na tom, zda a jak rychle se podaří současnou situaci v problémových zemích eurozóny vyřešit,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Pro rok 2012 odhaduje MF růst spotřebitelských cen na 3,2 procenta, v roce 2013 by měla průměrná míra inflace dosáhnout 1,5 procenta. Poměr deficitu běžného účtu platební bilance k HDP by měl zůstat na udržitelné úrovni.

Trh práce

Situace na trhu práce by měla odrážet pomalý růst ekonomiky a zvýšenou nejistotu ohledně dalšího vývoje. Zaměstnanost by se letos měla snížit o 0,3 procenta, pro rok 2013 počítá MF s její stagnací. Míra nezaměstnanosti (měřená metodikou výběrového šetření pracovních sil (VŠPS), kterou používá ČSÚ a která je odlišná od metodiky registrované nezaměstnanosti, užívané ministerstvem práce a sociálních věcí, MPSV) by z loňských 6,7 procenta měla letos vzrůst na 7,0 procenta, k dalšímu mírnému nárůstu nezaměstnanosti by mělo dojít i v roce 2013.

MF srovnalo podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška svou prognózu s konsensuálním názorem na finančním trhu. „Ekonomika by měla v tomto roce stagnovat, což není výsledek nad nímž bychom měli jásat, zároveň ale neznamená žádnou katastrofu,“ podotkl. Stejně jako jiná analytická pracoviště i MF letos čeká mírný propad spotřeby, stagnaci tvorby investic a lehký předstih růstu exportu nad importem. Mzdy porostou jen velmi mírně a nezaměstnanost by měla obrátit směr nahoru. Ke změně došlo i ve výhledu kurzu koruny na letošních průměrných 25,60 Kč/EUR. Stagnace ekonomiky bude podle MF znamenat zhoršení salda veřejných financí na 3,8 procenta HDP.

„Nový odhad MF považujeme za mnohem přesnější, ovšem pouze za předpokladu, že nedojde k další eskalaci dluhové krize uvnitř eurozóny,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Podstatné je podle něj to, že prognóza MF nepředpokládá hluboký propad ekonomiky. Podobná zjištění má i svaz, podle jehož kvartálního šetření bude letošek v českém průmyslu ve znamení zpomalení. Drama se ale nekoná a řada odvětví očekává, že výroba by se mohla udržet na úrovni loňského roku. „Podniky nepanikaří a není mezi nimi patrný hluboký pesimismus. Většina průmyslových odvětví nečeká, že bychom si zopakovali situaci z roku 2008. Navíc jsou na současnou situaci lépe připraveny, než tomu bylo v letech 2008 a 2009 a podle toho se také chovají,“ poznamenal Špicar.

Odbory mají k nejnovější prognóze výhrady. „Máme obavy, že je bohužel hlavně v oblasti očekávaného vývoje celkové cenové hladiny (deflátoru HDP) nadhodnocená,“ řekl vedoucí makroekonomického oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů Martin Fassmann. Deflátor HDP by podle predikce měl vzrůst o 1,9 procenta. Odbory nyní budou očekávat návrhy na řešení ekonomické situace ČR, které by jim vláda měla zaslat a které by měly projednávat s ní a zástupci zaměstnavatelů na zasedání tripartity.