Na samém závěru roku růst hrubého domácího produktu, nejdůležitější ekonomický ukazatel, zpomalil na pouhých sedm desetin procenta, což je oproti původním odhadům o tři desetiny méně. Minulý rok se tak stal nejslabším za posledních šest let. Dnes o tom informoval Český statistický úřad.

„Je to obrovské brzdění výkonu české ekonomiky. Vlivů je celá řada, tím dominantním je bezesporu ekonomická krize,“ říká šéf českých statistiků Jan Fischer.

Podle něho ale tuzemská ekonomika začala klesat daleko dříve a tento pokles neměl s krizí vůbec nic společného. „Zpomalujeme od poloviny roku 2006. Tehdy se růst HDP pohyboval okolo sedmi procent, vloni už jen okolo čtyř. To znamená, že české hospodářství nevstupovalo do krize v úplně nejlepší kondici,“ uvedl Fischer.

I když se musel odhad pro závěr roku o něco snížit, někteří analytici dokonce očekávali, že hospodářství upadne do recese, ve srovnání s okolními státy na tom Česko není zdaleka nejhůře. Záporná čísla v posledním čtvrtletí 2008 hlásí například Německo, Švédsko, Francie či Dánsko. Rekordmany v propadu jsou Estonsko a Litva, s minus 9,4 a minus 10,5 procenta.

Jak se propad ekonomiky promítá do chování obyčejných lidí, podle statistického úřadu dokládají stavy jejich bankovních účtů. Češi totiž v očekávání horších časů začali výrazně spořit. Oproti tomu průvan zaznamenaly banky na firemních účtech. Podnikatelé musí sahat do úspor, aby přežili.

A jak to bude vypadat v letošním roce? Podle analytiků rozhodně nelze očekávat obrat k lepšímu, spíš naopak. „Letošní rok bude ve znamení trendu započatého v loňském roce. Spotřeba domácností poroste ještě pomaleji než v roce předchozím, a to především v důsledku zhoršení situace na trhu práce. Neuvěřitelně rychle se propouští, mzdy přestávají až na výjimky růst, obavy z dalšího vývoje stále rostou,“ konstatuje analytik Československé obchodní banky Petr Dufek.

„Do roku 2009 navíc vkročila ekonomika levou nohou,“ přidává se hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. „Není proto pochyb o tom, že v prvním kvartále ekonomika již padá. Pokles o více než 2 % by neměl nikoho zaskočit,“ informoval.

Za celý loňský rok vzrostlo HDP o 3,1 procenta.