Vyplývá to z očekávání vývoje českého hospodářství, kterou uveřejnilo ve středu ministerstvo financí (MF). Letos by podle něj mělo dojí k poklesu hrubého domácího produktu (HDP) o 2,3 procenta. Pro příští rok už však ministerstvo očekává mírný růst.

Míra inflace by podle odhadů letos měla dosáhnout 1,1 procenta. To je oproti odhadům z počátku roku dokonce méně. Pro domácnosti je přitom dobrá zpráva, že podle předpovědi již mají největší období zdražování letos za sebou a mohlo by se dokonce zlevňovat.

„Projevit by se zde mělo přeřazení některých služeb zejména v oblasti stravování a ubytování ze základní do snížené sazby daně z přidané hodnoty,“ uvádí ministerstvo. Ta se sníží z 19 na 9 procent. Také by měly pomaleji, než se očekávalo, zvyšovat ceny plynu, tepla a regulovaného nájemného.

Pro příští rok je očekávaný růst inflace dokonce ještě o dvě desetiny procenta nižší.

Odhady se shodují

Podobný odhad jako ministerstvo zveřejnila i Česká národní banka (ČNB). HDP by se podle ní mohlo propadnout o více než dvě procenta. Ještě nedávno přitom odhadovala propad o 0,3 procenta. Podle vrchního ředitele ministerstva financí a kandidáta na ministra Tomáše Uvíry by podobný pokles mohl pro stát znamenat schodek až 200 miliard korun.

Odhad obou institucí má však už nyní své kritiky. Třeba Svaz průmyslu a dopravy. "Předpověď se odchyluje od našeho pesimističtějšího očekávání, které se pohybuje v rozmezí 3,5 až 4 procenta," říká mluvčí svazu Milan Mostýn.. Pesimističtější jsou i mezinárodní instituce, Mezinárodní měnový fond odhaduje pokles českého HDP o 3,5 procenta.