Úředník, který si přál zůstat v anonymitě, uvedl, že Muskova prověrka prochází revizí, protože odmítl aktualizovat bezpečnostní formulář SF-86. V něm se musí federální zaměstnanec nebo dodavatel zavázat, že v posledních sedmi lety neužíval nelegální drogy.

Odpoutání lodě Crew Dragon od Mezinárodní vesmírné stanice.
Vše šlo podle plánu. Kosmická loď Crew Dragon úspěšně přistála v Atlantiku

„Ministerstvo obrany zahájilo svůj obvyklý proces. Reaguje tím na informace, které mohou ovlivnit způsobilost jednotlivce k držení prověrky,“ uvedl Pentagon na dotaz agentury Bloomberg, zda bude muset Musk po zveřejněném videu, který sledovalo 20 milionů lidí, znovu podat formulář s novými informacemi. „Z důvodů ochrany soukromí a bezpečnosti nebudeme zveřejňovat stav individuálního prověřování.“

Ačkoli je rekreační užívání marihuany povolené v řadě amerických státech, včetně Kalifornie, kde se Muskův rozhovor s Roganem uskutečnil, zůstává nezákonné pro federální zaměstnance a kontaktory s bezpečnostními prověrkami.

Elon Musk kouří marihuanu.
Elon Musk nepřestává provokovat. Kouřil marihuanu v přímém přenosu

Výsledek přezkumu podle úředníka, se kterým hovořila agentura Bloomberg, není možné předjímat. Pokud bylo požití drogy pouze jednorázové nebo se zdá, že neobsahuje závažné bezpečnostní hrozby, mohl by být přezkum uzavřen bez odebrání prověrky a pouze bude aktualizován Muskův záznam.

Hrozba odebrání prověrky z důvodů porušení bezpečnostních protokolů je nicméně velice reálná. „Kouření marihuany je absolutním důvodem pro ukončení nebo ztrátu prověrky, pokud ji užívá federální zaměstnanec nebo dodavatel,“ uvedl pro agenturu Bloomberg washingtonský právník Mark Zaid, který se specializuje federální případy whistleblowerů a zastupuje klienty, kteří čelí problémům s prověrkami. Zaid nicméně nezastupuje Muska a není proto obeznámený s detaily jeho případu.

SpaceX má vojenské zakázky

Elon Musk získal v minulosti prověrku na stupeň přísně tajné ze své pozice zakladatele a generálního ředitele společnosti SpaceX, která má oprávnění vypouštět vojenské špionážní satelity. V prosinci pak raketa SpaceX vynesla na oběžnou dráhu první vojenskou navigační družici.

Start rakety Falcon 9 v Kalifornii a řízené přistání prvního stupně.
Úspěch SpaceX. První stupeň rakety řízeně přistál v Kalifornii, nabídl podívanou

Pro Muska se jednalo o významné vítězství po letech snažení, kdy se pokoušel proniknout na lukrativní trh s vypouštěním vojenských družic, kterému dosud dominovaly společnosti Lockheed Martin a Boeing.

Ve hře jsou přitom stovky milionů dolarů. Tento týden SpaceX podepsala smlouvu s americkým letectvem na další tři starty, při kterých budou vypuštěny vojenské satelity, v hodnotě 297 milionů dolarů (6,8 miliardy korun).

Zaměstnanec SpaceX, který si přáli zůstat v anonymitě, uvedl, že přezkum Muskovy prověrky nemá na firmu vliv, protože její každodenní chod zajišťuje provozní ředitelka Gwynne Shotwellová.

Start rakety Falcon 9 z raketové střelnice na mysu Caraneval
SpaceX plní první vojenskou zakázku. Falcon 9 vynesl do vesmíru nový satelit