Kabinet původně žádal víc o 14,8 procenta a kvůli redukci podal na Evropskou komisi žalobu, do rozhodnutí soudu však musí názor komise respektovat. Evropská komise obhajuje svůj postup zejména tím, že kdyby členským zemím ponechala dostatečný „polštář“ povolenek, nemotivovala by znečišťovatele k úsporným opatřením. Česko ani v jednom z roků 2005 a 2006 nevyčerpalo Bruselem schválený příděl povolenek na 97,6 milionu tun. V roce 2006 vyprodukovaly české podniky 83,7 milionu tun emisí, o rok dříve 82,5 milionu.

Vláda schválila alokační plán a nyní ho pošle ke kontrole Evropské komisi. Ta má zhruba měsíc na jeho schválení a vrácení do Česka, kde z něj vláda učiní své nařízení. „Zařízení, která produkují méně než 50 000 tun ročně, dostanou k dispozici o 7 procent více povolenek, než kolik činil průměr skutečných emisí kysličníku uhličitého za roky 2005 a 2006. Řídili jsme se zpětnou vazbou a nezávislou verifikací,“ uvedl ministr pro životní prostředí Bursík. Takových zařízení je v Česku zhruba tři sta. Zbytek dostane ve srovnání se zmíněným průměrem o 1,3 procenta povolenek více. Při rozhodování o klíči k rozdělení vycházeli autoři plánu z toho, že malá zařízení jsou citlivější vůči vnějším vlivům než velcí znečišťovatelé.

„Jak jsme uvedli dříve, očekáváme, že ČEZ nebude mít na druhé alokační období dostatek povolenek. Podle předchozích informací zkvětna získá ČEZ na každý rok 34,3 mil. tun, což je o 7 procent méně ve srovnání s 36,9 milionu tun získanými v období 2005-2007. Očekává se, že společnost bude každý rok v období 2008 až 2012 nakupovat přibližně 3 miliony povolenek. ČEZ začal nakupovat povolenky již na začátku roku, kdy byla cena emisních povolenek pod hranicí 20 EUR za tunu. Současná cena emisních povolenek na rok 2008 je 21,7 EUR za tunu. Vyšší náklady na emise by měla vyrovnat vyšší cena elektřiny,“ říká Bohumil Trampota, analytik Patria Finance.

Emisní povolenky se čile obchodují na burzách. Když firmy vypustí do ovzduší méně škodlivin a povolenky jim zbudou, mohou je prodat. Vopačném případě mohou nákupem nových pokrýt růst emisí. „Snížit emise a raději povolenky prodat může pro mnohé firmy představovat dobrou podnikatelskou příležitost. Hlavně až zjistí, že i pro ně má tuna oxidu uhličitého hodnotu – když se projeví v jejich chování,“ řekl Tomáš Chmelík z Ministerstva životního prostředí.

Podle odhadů společnosti Atlantik FT mohl ČEZ za období 2005 až 2007 zobchodů spovolenkami získat přes 4 miliardy korun.