„Lidé nemusejí mít strach, nestane se, že by lidé nedostávali elektřinu či plyn. Máme tady mechanismus dodavatele poslední instance, takže šest měsíců si lidé mohou vybrat náhradního dodavatele,“ uvedl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. „Všichni automaticky přecházejí do mimořádného režimu dodavatele poslední instance. Všichni mají šest měsíců na přechod do standardního režimu. Do té doby pojedou na cenách, které nastaví ERÚ,“ doplnil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Předseda vlády také připomněl, že ve společnosti Bohemia Energy docházelo podle něj k řadě nekalých jevů. „Dokonce klamavé praktiky, šmejdské praktiky. Energetický regulační úřad (ERÚ) to opakovaně řešil, i pokutami. Hlavně kvůli této firmě jsme změnili takzvaný zákon proti energetickým šmejdům,“ upozornil Babiš.

Ilustrační foto.
O klienty Bohemia Energy se postaráme, slibují dodavatelé

Před podobnými praktikami varoval ministr Havlíček občany, kteří si nyní budou hledat nové dodavatele. „Varujeme před tím, že mohou být některé firmy, které by mohly situace zneužít. I proto jsme připravili nový energetický zákon, který eliminuje to šmejdovské chování. Nelze ale vyloučit, že se o to nikdo nepokusí,“ řekl.

Premiér Babiš dodavatele energií vyzval, aby situace nezneužívali a nenavyšovali ceny. Na dálku také oslovil ERÚ a vyzval k zastropování nových cen pro statisíce lidí, kterých se krach společnosti Bohemia Energy dotkl.

Vláda podle Babiše řešila také celkový nárůst cen energií, který nastal v letošním roce a očekává se i v roce příštím.. „Řešili jsme kromě tohoto případu i celkově nárůst cen energií pro naše občany. V pondělí na vládu půjde návrh kompenzace pro 4,5 milionu lidí. Příští rok se očekává nárůst cen enegií, ale máme tady možnost snížit daň z 21 procent na nulu. To je třeba provést zákonem, který chceme poslat do sněmovny,“ dodal.

Hledání řešení

Skupina se zhruba 900 tisíc odběrných míst se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Požádá Energetický regulační úřad o zrušení licencí všech výše uvedených společností. Uvedla, že zákazníci se nemusí obávat, že by zůstali bez energií.

"Bylo to nejtěžší rozhodnutí, které jsme museli udělat. Bohemia Energy jsme založili před více než 15 lety a naším posláním bylo být vždy spolehlivým a výhodným dodavatelem energií. Důvěra více než milionu zákazníků byla ohromným závazkem a posouvala nás neustále kupředu k poskytování co nejlepších služeb," řekl dnes majitel skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu přes 600 tisíc zákazníků, plyn pak necelým 300 tisíc.

Pro zákazníky společnosti Amper Market, která do skupiny také patří, hledá Bohemia Energy podle oznámení řešení. "Chci se omluvit za komplikace klientům Amper Market, eventuálně Europe Easy Energy. Amper Market jsem Bohemia Energy v 2018 prodal se stoprocentně nakoupenou elektřinou," napsal na twitter bývalý majitel Amper Market Jan Palaščák.

Jiří Písařík, majitel a jednatel energetické skupiny Bohemia Energy na snímku z 6. března 2018
Konec Bohemia Energy: Lidé budou mít dostatek času najít nového dodavatele

Česká spořitelna spustila linku pomoci pro klienty Energie ČS, postižené krachem Bohemia Energy: 800 960 960. "Začínáme také s obvoláváním klientů Energie ČS, kteří realizují platby za energie z účtů u České spořitelny, abychom jim pomohli s nastavením plateb novému dodavateli energií,“ říká mluvčí Spořitelny Filip Hrubý

Bohemia Energy uvedla, že prioritou celé skupiny je nyní poskytnout součinnost zákazníkům při přechodu k novému dodavateli a najít pro ně nejvhodnější možné řešení. Nadále mohou využít kontaktní infolinky či e-maily a zároveň jsou průběžně aktualizovány webové stránky jednotlivých společností se všemi potřebnými informacemi, uvedla firma. "Novou smlouvu s jakýmkoliv dodavatelem je nutné uzavřít do šesti měsíců. Případný odběr elektřiny nebo plynu je po tomto období považován za neoprávněný a hrozí nejen přerušení dodávek energií, ale i vymáhání náhrady za vzniklé škody a případně i odmontování elektroměru nebo plynoměru," píše na svém webu Energetický regulační úřad.

Dodavatelem poslední instance jsou v případě dodávek elektrické energie v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR).

Dodávka elektřiny i plynu dodavatelem poslední instance může trvat nejdéle šest měsíců. V této lhůtě je nutné, aby zákazník uzavřel novou smlouvu o dodávce. Pokud se tak nestane, může dodavatel poslední instance dodávku elektřiny i plynu ukončit.

Jaderná elektrárna Dukovany.
Plaťte víc za energii, nebo jděte jinam. Dodavatelé tlačí na vystrašené klienty

Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu v poslední době vystoupaly do rekordní výše, některé ceníky dodavatelů zdražují o desítky procent či dokonce násobně. Kromě dopadu na spotřebitele způsobila situace problémy také některým dodavatelům. Před několika dny opustila Bohemia Energy také slovenský trh, kde měla její firma Slovakia Energy zhruba 300 tisícodběrných míst. Zdůvodnila to právě vývojem velkoobchodních cen energií a také státní regulací cen. Také odběratelé tamní Slovakia Energy si mohou vybrat nového dodavatele, nebo zajištění dodávek ze zákona převezmou určené firmy, kterými jsou největší hráči na trhu.

Tržby energetické skupiny Bohemia Energy loni meziročně vzrostly o sedm procent na 23,1 miliardy korun. Podle výsledků zveřejněných ve Sbírce stoupl čistý zisk mateřské Bohemia Energy entity o třetinu na 647,2 milionu korun. Majitel firmy Jiří Písařík s rodinou je podle loňského žebříčku časopisu Forbes 32. nejbohatším Čechem s majetkem 7,3 miliardy korun.

Uzavřené zákaznické cetnrum

Firma Bohemia Energy uzavřela své zákaznické centrum v pražském Paláci Archa. Podle vzkazu umístěného u vchodu je centrum zavřené z technických důvodů.

U zákaznického centra největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku v Praze 1 se dnes okolo 12. hodiny začali scházet zákazníci společnosti. Z místa ale odcházeli s nepořízenou. U zákaznického centra nebyly kromě oznámení o jeho uzavření z technických důvodů žádné informace. Někteří lidé se proto snažili z místa dovolat na zákaznické linky společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Podle osob, které ČTK oslovila, byly linky okolo poledne obsazené.

"Máme ukončit smlouvu a nemáme kde. Dluží nám spoustu peněz, ale firmu není kde kontaktovat," řekl ČTK jeden ze zákazníků Bohemia Energy.

Když skončí dodavatel energií:

- Pokud dodavatel energie ukončí činnost, například v důsledku neschopnosti finančně zajistit dodávku svým zákazníkům, nastupuje místo něj dodavatel poslední instance. Ten má povinnost okamžitě zákazníka informovat o zahájení dodávek, cenách a podmínkách dodávek. Právo na dodávky od dodavatele poslední instance mají ale jen ty domácnosti, které v předcházejících 12 měsících neměly spotřebu vyšší než 630 MWh.

- Dodavatelem poslední instance jsou v případě dodávek elektrické energie v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR).

Andrius Kubilius, litevský expremiér
Litevský expremiér Andrius Kubilius: Problémy s plynem. Rusko vydírá Unii

- Dodávka elektřiny i plynu dodavatelem poslední instance může trvat nejdéle šest měsíců. V této lhůtě je nutné, aby zákazník uzavřel novou smlouvu o dodávce. Pokud se tak nestane, může dodavatel poslední instance dodávku elektřiny i plynu ukončit.

- Dodavatel poslední instance dodává spotřebitelům energie za ceny stanovené Energetickým regulačním úřadem. Ceníky dodavatele poslední instance přitom mívají vyšší ceny než běžné nabídky dodavatelů, proto je pro zákazníka výhodně uzavřít řádnou smlouvu co nejdříve.