"Rozhodně dosud nikdy jsme nebyli svědky situace, kdy statisíce domácností budou muset uzavřít smlouvy s novými dodavateli. Přestože to, co se nyní děje, může být pro někoho šokující, není důvod k hysterii," uvedla Kovačovská.

Legislativa s takovou situací podle ní počítá. "Dodavatelé s tím počítají také a vše se zvládne. Na změnu krachujícího dodavatele a přechod od dodavatele poslední instance k někomu jinému budou mít lidé celých šest měsíců," uvedla.

Bohemia Energy.
Bohemia Energy kvůli extrémním cenám končí. Má až 900 tisíc odběrných míst

Dodavatelem poslední instance pro odběratele na trhu se zemním plynem je podle Kovačovské v jihočeském kraji E.ON Energie, v hlavním městě Praze Pražská plynárenská a ve zbytku České republiky společnost Innogy Energie. "Toto jsou firmy, na které přechází povinnost dodávek v případě, že váš současný dodavatel nefunguje. Nestane se tedy nikomu, že by byl z ničeho nic odpojen od zemního plynu," uvedla Kovačovská.

Nastavení trhu je robustní

Situaci uklidňuje také prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza. "Nastavení českého energetického trhu je natolik robustní, aby se tato mimořádná situace, která se bezpochyby dotkne desítek tisíc lidí a firem, dala zvládnout," uvedl Prouza.

Stoupají také ceny piva, například za Plzeňský Prazdroj si lidé na půllitr od začátku října připlatí téměř 50 haléřů.
PŘEHLEDNĚ: Rekordní drahota v ČR: Lidé si připlatí za energie, bydlení i jídlo

Prouza varuje domácnosti před takzvanými elektrošmejdy. "Současně ale důrazně varuji před energošmejdy, kteří se budou snažit současnou nejistotu využívat ke svým podvodům. Znovu proto apeluji na zdravý rozum. Nepodepisujte nic bez toho, že byste si vše důkladně přečetli," dodal.

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a plynu. Skupina se zhruba 900 tisíc odběrných míst se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Zároveň požádá Energetický regulační úřad o zrušení licencí všech výše uvedených společností, sdělila dnes ČTK.