Pětina Čechů by neinvestovala do fondů, které nakupují kontroverzní tituly. Z eticky sporných oblastí byznysu jsou Češi nejbenevolentnější k těžařskému průmyslu, kam by bylo určitě nebo pravděpodobně ochotno investovat 68 procent dotázaných. Pro polovinu Čechů je přijatelná i investice do výroby alkoholu nebo do tabákového průmyslu (45 procent).

Více než čtvrtina Čechů by se nezdráhala vložit peníze do podílových fondů, které nakupují sporné tituly. Investují kvůli zisku a to, zda má daný titul špatnou pověst nebo podniká v eticky sporném odvětví, pro ně nehraje roli. Pro většinu Čechů ale etická rovina v investování význam má. Pětina by do kontroverzních titulů neinvestovala z principu nikdy, dalších 42 procent by se rozhodovalo podle konkrétního titulu a příslibu výnosu.

"Na etiku investování lze nahlížet z více úhlů. Pro investiční společnosti a další finanční instituce, které se věnují správě aktiv, je klíčovým parametrem důvěryhodnost. Řada tzv. kontroverzních odvětví patří mezi nejvýnosnější, ale na druhou stranu zde hrozí vyšší riziko poškození pověsti a krizových situací," uvedl ředitel obchodu Pioneer Investments ČR Petr Šimčák.

Názor respondentů je podle něj celkem logický. "V Česku obecně panuje vysoká tolerance k alkoholu a kouření a zároveň si řada z nás uvědomuje, že i když jde v případě těžařského průmyslu o byznys 'na hraně', jeho produkty jsou pro náš každodenní život důležité. Na opačném pólu se nacházejí tituly z odvětví, která už stojí za onou pomyslnou hranicí, takže pro řadu spoluobčanů představují už ze své podstaty tabu," podotkl Šimčák.

Nejdůležitějším rozhodovacím kritériem při výběru podílového fondu a investičního portfolia je pro třetinu Čechů garantovaný výnos do splatnosti, následuje míra rizika (23 procent) a dividendový výnos (16 procent). Pokud by Češi měli k dispozici 100.000 korun a chtěli by tuto částku investovat, na 84 procent by složení investičního portfolia konzultovalo s investičním poradcem nebo nejbližší rodinou. Více než polovina by jich ale konečné rozhodnutí nechala na vlastním úsudku.