Rozhodujícím faktorem podle něj bude úroveň tržního kurzu v době, kdy bude aktuální otázka fixace koruny. Upozornil ale, že kurz musí odsouhlasit i ostatní členské země EU a tudíž půjde o velmi choulostivou záležitost.

"To není jenom bilaterální vztah České republiky vůči Evropské centrální bance, takže vidíte, že zde je i určitý možný konflikt zájmů, protože kurz našich exportérů je kurzem našich konkurentů, takže všechny země si zde hlídají své zájmy," řekl. Podle něj tak bude záležet na České národní bance či ministerstvu financí, zda se jim podaří vytvořit argumenty, které by ostatní země o správnosti kurzu přesvědčily.

Dědek zároveň zdůraznil, že se nebude opakovat celonárodní diskuze, které byla česká veřejnost svědkem na začátku ekonomické transformace. "To budou velmi důvěrné diskuze a veřejnost bude víceméně postavena před výsledek," uvedl.

V posunu cen by se ale přechod na euro neměl podle Dědka projevit. I když Česká republika podle něj nepřijme administrativní zmrazení cen jako například v sousedním Rakousku, případnému zvyšování cen chce zabránit nepřímými nástroji. Především půjde o tzv. duální oceňování, což znamená, že zhruba půl roku před zavedením eura a asi rok po jeho zavedení by obchodníci i další firmy, které přicházejí do kontaktu s občany, měli uvádět korunovou cenu i cenu v eurech. Podle Dědka tak občané budou mít možnost srovnat ekvivalent obou měn a zjistit, zda ceny vzrostly, či nikoli. Podle národního koordinátora pro přijetí eura tak budou hlavními kontrolory zákazníci podporovaní například Českou obchodní inspekcí. Připustil ale přijetí dalších opatření v této oblasti.

Termín přijetí jednotné evropské měny Dědek neuvedl, ministerstvo financí považuje za reálné, aby Česká republika přijala evropskou měnu v roce 2012. Nejdříve musí ovšem snížit schodek veřejných financí. Proto současná vláda připravila balík reforem, které by měly veřejné finance ozdravit. Sněmovna by o nich měla začít jednat v létě na své mimořádné schůzi.