Post evropských šampionů z hlediska atraktivity i v roce 2016 obhájila trojice států: Velká Británie, Německo a Francie. Jako investorsky atraktivní se však ukázal také region střední a východní Evropy.

Mezi deset nejatraktivnějších států se letos probojovalo i Česko, které skončilo na osmém místě z hlediska počtu pracovních míst vytvořených přímými zahraničními investicemi. Investoři zde vloni zahájili celkem 110 projektů, tedy o 40 více než v roce 2015.

Ilustrační foto.
Češi čerpají stále více mobilních dat. I tak ale zaostávají za Evropou

Přímé zahraniční investice v regionu střední a východní Evropy zaznamenaly v roce 2016 rychlý růst. Region přilákal téměř polovinu průmyslových projektů v oblasti přímých zahraničních investic.

„Střední a východní Evropa je stále oblíbená především mezi evropskými výrobci automobilů, kteří v zemích, jako je například Česká republika nebo Slovensko hledají kvalifikovanou a finančně dostupnou pracovní sílu,“ uvedla Magdalena Souček z EY. „Dobrou zprávou je, že investoři stále více prostředků vkládají i do rozvoje IT, výzkumu a vývoje. Důležitým aspektem při rozhodování investorů je také členství států v Evropské unii,“ dodala.

V roce 2016 vzrostl počet výzkumných a vývojových projektů ve střední a východní Evropě o 36 procent.

Na pankrácké pláni v Praze roste nejvyšší bytový dům v Česku, luxusní třicetipodlažní V Tower se 130 byty, vysoký 104 metrů.
Nájem za 130 000 či za 1 500 korun měsíčně? Rozdíly mezi oblastmi jsou velké

„Aktuálně rekordně nízká nezaměstnanost v České republice a s tím související silný tlak na růst mezd bude do budoucna působit jako přirozený filtr na příchod investorů z oborů s vyšší přidanou hodnotou, jako IT nebo jemné strojírenství. Naší výhodou proti ostatním zemím Evropy je strategická poloha v srdci Evropy a relativně dobrá úroveň infrastruktury,“ komentuje Štěpán Flieger, vedoucí oddělení fúzí a akvizic společnosti EY.

Vysoce kvalifikovaní a cenově dostupní zaměstnanci jsou sice silným lákadlem, avšak zpřísnění podmínek trhu práce v metropolích, jako jsou Praha a Varšava, tlačí investory i mimo hlavní města. Další investoři se s cílem najít perfektní kombinaci dovedností a nízkých platů obracejí na jih a země mimo Evropskou unii, jako je například Srbsko. Pobaltské státy díky svému soustředění na rozvoj digitálních dovedností přilákaly více než 100 projektů. Výrazný nárůst zaznamenalo také Maďarsko (107 projektů) a Slovensko (70 projektů).

Ilustrační foto
Rodinným firmám se v Česku daří. Stále více investují do svého rozvoje