V případě špekáčků dostanou výrobci možnost omezit nebo zcela vyloučit část přídatných látek neboli „éček". 
„V původní receptuře totiž takzvané aditivní látky jsou. Teď bude na výrobci, zda je použije, či nikoliv. Zmizet by mohla třeba kyselina askorbová E300," popsal Deníku výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. V případě špekáčků navíc zůstane 
i zmiňovaná možnost používání vepřových i hovězích střívek. Část tuzemských uzenářů plédovala pro výlučné užití hovězích střívek, které byly až do aféry s tzv. nemocí šílených krav (BSE) populární a následně musely zcela ustoupit.

Kvalitu? Nechceme, rostla by cena

Jak dnes uvedli zástupci Potravinářské komory ČR, v Česku je momentálně 29 firem, které splňují podmínky pro to, aby jejich masné výrobky mohly nést celoevropskou značku „Zaručená tradiční specialita". Tu dostane jen ten, který vyrábí stejnými metodami potravinu déle než čtvrt století. „Výrobků, které by mohly nést takové značení, je ale více," říká šéf strategie Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna.

Požadavky na kvalitu jsou ovšem přísné a výrobci, kteří musejí před řetězci obstát i cenově, jsou ve svízelné situaci. „Když Slováci na seznam dali Spišské párky, tak se cenově staly skoro nekonkurenceschopnými a jednu dobu mizely z obchodů," říká Katina.

Česko a Slovensko přitom mají některé výrobky registrované společně – kromě špekáčků a loveckého salámu, to platí pro Spišské párky a Liptovský salám. V posledních měsících ale spolupráce skřípe: Česko usiluje o zápis Pražské šunky do evropského rejstříku specialit. Slováci ale odmítli český požadavek, aby 
v Pražské šunce byl co nejnižší obsah vody. Češi tak žádají 
o zapsání Pražské šunky sami, navíc s námitkou od Slováků. Českým zpracovatelům masa se přitom povedlo na definici Pražské šunky dohodnout 
s Němci, Rakušany a hlavně Italy – 13 firem z Apeninského poloostrova bude i nadále používat značku Prosciutto di Praga, ačkoliv nebudou splňovat tak přísná kritéria jako originál šunka z ČR. Češi přitom žádají o registraci pro všechny varianty Pražské šunky, tedy šunku na kosti, bez kosti a šunku v konzervě. Zda registraci dostaneme, bude jasné do poloviny roku.

Vyznáte se ve značkách kvality? Jak se neztratit (nejenom) v masných výrobcích.