Dohody podle komise požadují, aby vydavatelé firmu Amazon informovali o podmínkách, které nabízejí jejím konkurentům. Zajišťují rovněž, že Amazon získá minimálně tak dobré podmínky jako rivalové. Komise se obává, že takovéto smlouvy mohou omezovat konkurenční boj v oblasti prodeje elektronických knih a porušovat antimonopolní pravidla Evropské unie zakazující zneužívání dominantní pozice na trhu.

Popularita elektronických knih podle komise v posledních letech prudce stoupla a Amazon je v současnosti jejich největším prodejcem v Evropě. „Je mou povinností se ujistit, že dohody Amazonu s vydavateli nepůsobí újmu spotřebitelům tím, že brání ostatním prodejcům elektronických knih v inovacích a v účinnému konkurenčním boji s Amazonem. Naše vyšetřování ukáže, zda jsou tyto obavy oprávněné," uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Amazon vyjádřil přesvědčení, že jeho dohody s vydavateli odpovídají pravidlům a jsou v zájmu čtenářů. Dodal, že o tom hodlá přesvědčit rovněž Evropskou komisi, se kterou plně spolupracuje.

Amazon je největším internetovým prodejcem na světě. Firma nyní buduje distribuční centrum v Dobrovízi u Prahy. Další distribuční centrum mělo vzniknout v Brně, po průtazích města ohledně změny územního plánu se ale developer nakonec rozhodl od záměru odstoupit.