Kurz akcií Opery v reakci na dohady vzrostl o zhruba 20 procent, přestože její zakladatel a největší akcionář jednání popřel. Facebook by za Operu kvůli pravděpodobnému odporu konkurenta Google mohl podle analytiků zaplatit přes miliardu dolarů.

Facebook je sice dominantní internetovou sociální sítí světa, jejíž popularita strmě roste i v mobilním sektoru, firmě se ale nedaří promítnout to do odpovídajícího zvyšování výnosů v tomto klíčovém segmentu. V tom by jí mohla výrazně pomoci právě Opera, jejíž nákup by byl podle analytiků rychlejším řešením tohoto problému než budování vlastní softwarové platformy pro mobilní telefony.

Díky svým velmi rozšířeným mobilním technologiím a asi 200 milionům uživatelů norská firma rozsáhle spolupracuje s výrobci mobilních telefonů a s jejich operátory. Opera produkuje řadu webových prohlížečů, které fungují na mobilních telefonech, osobních počítačích, tabletech i televizorech. Fungují také na různých operačních systémech, takže jsou dostupné na telefonech iPhone, BlackBerry i přístrojích založených na platformě Android od Googlu.

Pro Facebook by to bylo podle analytiků tak dokonalé spojení, že bude za Operu ochoten zaplatit vysokou přirážku. Podle norské banky DNB se může cena za Operu proti páteční tržní ceně až zdvojnásobit na 1,35 miliardy dolarů (27,4 miliardy Kč). Danske Bank předpovídá v případě nabídky Facebooku cenu jedna až 1,2 miliardy dolarů.

Chytrá volba

„Opera by byla pro Facebook chytrá volba na několika úrovních. Posílila by zatím omezené možnosti jeho mobilních uživatelů, zlepšila jeho problémy s výnosy, pomohla mu udržet vývojáře on-line her, kteří Facebook kvůli chybějící mobilní platformě opouštějí, a dál zlepšila jeho schopnost cílit reklamu," uvedla podle agentury Reuters firma Arctic Securities.

Akcie Opery během dne vyskočily o 26 procent a odpoledne byl kurz kolem 40 norských korun, což je růst o 18 procent. To by firmě dávalo celkovou hodnotu 800 milionů dolarů.

Překážou pro plány Facebooku bude jeho velký konkurent Google, který s Operou široce spolupracuje. Google je pro Operu základním vyhledávačem v systému Opera Mini a Opera Mobile v celém světě kromě zemí bývalého Sovětského svazu. Podle analytiků by Google na případnou nabídku Facebooku mohl odpovědět vlastním návrhem, což by cenu za Operu výrazně zvýšilo.

Vedení Opery se k dohadům odmítlo vyjádřit. Zakladatel firmy Jon S. Von Tetzchner, který má 10,9 procenta akcií, řekl, že o žádné nabídce neví a že se nerozhodl, jak by na něco takového reagoval. Podle něj by se firma měla zaměřovat na růst z vlastních zdrojů. Dodal ale, že nechce „nedemokraticky" blokovat akcionáře, kteří by nabídku chtěli přijmout.

Podle listu The New York Times se Facebook ještě letos chystá uvést na trh vlastní chytrý mobilní telefon, což by byl už jeho třetí pokus. Po nedávném nepříliš úspěšném vstupu na akciový trh musí přesvědčit investory o svých vyhlídkách na pokračování strmého růstu.